HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3009- Geceleyin Uyuyacak Olursanız Su Kaplarının Ağzını Bağlayın, Kapıları Da Kilitleyin

 

7296- * ... Bana İbrahim b. Akil b. Makil b. Münebbih, babası Akil’den tahdis etti. O Vehb'den şöyle dediğini nakletti: Bu benim Cabir b. Abdullah el-Ensari'ye hakkında soru sorduğum ve (onun ile ilgili olarak) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu hususta (yeri geldikçe zaman zaman) şöyle buyurduğunu haber verdiği bir husustur: "Geceleyin uyuyacağınız vakit su kırbalarının ağızlarını bağlayın, kapıları kilitleyin. İçecekleriniz ve yiyeceklerinizin üstünü örtün çünkü şeytan gelir eğer kapıyı kapalı bulamazsa içeri girer. Su kırbasının ağzının bağlı olmadığını görürse o sudan içer. Eğer kapıyı kapalı, su kırbasının ağzının da bağlı olduğunu görürse bağı çözmez, kapalı bir kapıyı da açmaz. Sizden biriniz kabın üzerini örtecek bir örtü bulamayacak olursa üzerine enine bir çubuk koysun."

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai dışında cemaat (Ahmed b. Hanbel dahi Kütüb-i Silte)de yer almaktadır ama onların hiçbirisinde: "Çünkü şeytan gelir. Eğer kapının kapalı olmadığını görürse ... o sudan içer" kısmı yoktur. Hadisi ayrıca İbn Huzeyme, 133'te buradaki gibi rivayet etmiştir. 

 

 

 

7297- * ... Bize Harami b. Umare tahdis etti, bana el-Hureysi b. el-Hureys tahdis etti. Bana İbn Muleyke, Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini tahdis etti:

Biz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e üstü örtülü üç kap bulundururduk: Bir kap onun abdest alması için, bir kap ağzını misvaklaması için, bir kap da içmesi için.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3010- ipeği Dünyada Giyinen Kimse Ahirette Onu Giymeyecektir

(Altın ve Gümüş kapta içen de....)