HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3008- Kabı Ağzından Uzaklaştırdıktan Sonra Nefes AI

 

7289- ... el- Haris b. Abdurrahman ed-Devsi amcasından, o Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz bir kaptan su içiyorsa onun içinde nefes alıp vermesin ama nefes alıp vermek isterse kabı geri çeksin sonra nefes alıp versin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3427 el-Haris yoluyla böylece rivayet etmiştir. Busiri, Zevaid, 1187'de Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği hadisin senedi sahihtir. Ravileri sikadırlar demektedir.

 

 

 

7290- Bize Fakih Ebu'n-Nadr tahdis etti, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti.

Bana Kadı Abdullah b. el-Huseyn de haber verdi. Bize Ahmed b. Muhammed b. İsa el-Berni tahdis edip (Osman ile birlikte) dediler ki: ... Ebu'l-Müsenna el-Cuheni dedi ki: Mervan b. el-Hakem'in yanında oturuyorduk. Ebu Said el-Hudri (r.a.) içeri girdi. Mervan ona: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı içeceğe üflemeyi nehyederken dinledin mi dedi. O evet dedi. Bir adam ona: Ben tek bir nefes ile suya kanamıyorum deyince, Ebu Said: Kabı ağzından uzaklaştır sonra nefes alıp ver dedi. Bu sefer: Ya (suda) rahatsız edecek bir şey görürsem dedi. Bu sefer: (O takdirde) o suyu dök dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1887; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 220; İbn Hibban, Sahih, 1367; İmam Malik, Muvatta, II, 925; İmam Ahmed, Müsned, III, 26; Darimi, Sünen, 122; Ebu Ya'la, Müsned, 1301; Beyhaki, Şuabu'l-İman, V, 114; Beğavi, Şerhu's-Sünne, XI, 372 bu yoldan. Senedi Ebu'l-Müsenna dolayısıyla hasendir.

 

 

 

7291- ... Bana Ebu Nehik tahdis edip dedi ki: Ben Amr b. Ahtab'ı şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su istedi, ben de ona su götürdüm. Suyun içinde bir kıl vardı, onu aldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ım onu güzelleştir" buyurdu. (Ebu Nehik) dedi ki: Ben onu (Amr'ı) 94 yaşında iken gördüm, başında beyaz tek bir tel saçı dahi yoktu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 7172; Tirmizi, 3229. Hakim bunu Amr'ın biyografisini kaydederken zikretmiş (Zehebi de) Hakim ve İbn Hibban'ın hadisi sahih bulduklarını nakletmiş ve hakkında herhangi bir şey söylememiştir (IV, 78)

 

 

 

7292- ... Bana Süleyman et-Teymi, el- Hasen b. Müslim'den haber verdi.

O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir kova su getirirdi. O da (elini ya da bir kabı kullanmaksızın) ağzıyla ve ayakta olduğu halde o kovadan su içti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5294; Müslim, 2027; Tirmizi, 1883; Nesai, V, 237; İbn Mace, 3422 burdakine yakın olarak

 

 

 

7293- ... Bize Hammad b. Seleme, Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından, o Aişe (r.anha)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırbanın ağzından su içmeyi yasakladı. Çünkü bu onu kokutur.[Sahih]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7294- ... Bize Zem'a b. Salih, Seleme b. Mehran’dan tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırbaların ağızlarının dışa doğru kıvrılarak onlardan su içilmesini yasakladı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladıktan sonra bir adam geceleyin kalkıp bir kırbadan su içmek üzere onun ağzını dışarı doğru kıvırdı, o kırbanın içerisinden karşısına bir yılan çıktı.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5306; Ebu Davud, 3719; İbn Mace, 3419; Buhari'deki lafzı: "Kırbanın ve su kabının ağzından içilmesini yasakladı" şeklindedir ki bu da bu anlamı ifade eder.

 

 

 

7295- ... Bize Ebu Eyyub, İkrime’den bildirdi. O Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırbanın ağzından içilmesini yasakladı. Eyyub dedi ki: Bana haber verildiğine göre bir adam kırbanın ağzından su iç(mek iste)di de ondan dışarıya bir yılan çıkmıştı.

 

Buhari'nin şartına göre sahih olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5304; Müslim, ı609; İbn Mace, 3420. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Buhari ve Müslim bunu tahriç etmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3009- Geceleyin Uyuyacak Olursanız Su Kaplarının Ağzını Bağlayın, Kapıları Da Kilitleyin