HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3007- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bir Kaptan Su içtiği Vakit Üç Defa Nefes Alırdı

 

7287- ... Bize Ebu İsem, Enes b. Malik (r.a.)’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (su içerken) kapta üç defa nefes alır ve: "Böylesi suya daha bir kandırıcı, daha iyi ve daha afiyet vericidir" buyururdu. Enes dedi ki: Ben de su içerken üç defa nefes alıyorum.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu fazlalıkla (Enes'in kendisiyle ilgili zikrettiği cümlesiyle) tahriç etmemişlerdir ama her ikisi ittifakla Sumame'nin, Enes'ten diye rivayet ettiği o su içerken kapta üç defa nefes alırdı şeklindeki rivayetini ittifakla zikretmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2028, 5631; Tirmizi, 1885; Ebu Davud, 3727; İbn Mace, 3416 ve başkaları. Hadis Müslim'de bu lafızIa böylece yer almıştır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

7288- ... Bize Halid, İkrime’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabın içerisinde nefes alınmasını ve kırbanın ağzından su içilmesi ni yasakladı.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadistir. Müslim ile de ittifakla Yahya b. Ebi Kesir'in, Abdullah b. Ebi Katade’den, onun babasından kapta nefes almanın yasaklanışına dair hadisini rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3008- Kabı Ağzından Uzaklaştırdıktan Sonra Nefes AI