HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

3005- Bir Kapta Cüzamlı ile Yemek Yemek

 

7278- * ... Bize Mufaddal b. Fedale, Habib b. eş-Şehid’den tahdis etti. O Muhammed b. el-Münkedir'den, o Cabir (r.a)'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cüzamlı birisinin elinden tuttu ve onun elini kendisi(nin eli) ile birlikte kaba yerleştirdi. Sonra da: "Bismillah sikaten billah ve tevekkulen aleyh: Allah'ın adıyla, Allah'a güvenerek ve ona tevekkül ederek" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3925; İbn Mace, Sünen, 3542. Ancak bunlarda: "Bismillah ... " dedi kısmı yoktur.

 

 

 

7279- ... Bize Mansur b. Ebi'l-Esved, el-Ameş’den tahdis etti. O Salih'ten, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim (yemek yedikten sonra) elinde yemeğin bulaşığı ve kokusu olduğu halde uyur da başına herhangi bir şey gelecek olursa kendisinden başkasını kınamasın."

 

Bütün bu senetler sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3277; Tirmizi, 1860; Hakim, Müstedrek, IV, 119 (7209 numaralı hadis)

 

 

 

7280- ... Bize İbn Ebi Zi'b el-Makburi'den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki şeytan çok hassastır ve çok yalayıcıdır. Bu sebeple size zarar vermesin diye ondan sakınınız. Her kim elinde (yemekten sonra ellerini yıkayıp temizlemediği için) yemek kokusu (ya da bulaşığı) olduğu halde uyur da ona bir şey isabet ederse kendisinden başka kimseyi sakın kınamasın."

 

 

7281- ... Usayn el-Himyeri'denEbu Said el-Hayr'den, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim bir yemek yer de diliyle bir lokmayı çiğneyecek olursa onu iyice çiğnesin. (Dişlerinin) arasında kalanı da dışarı atsın. Bunu yapan güzel bir iş yapmış olur yapmayan için de bir sakıncası yoktur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

En iyi içecekler