HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

En iyi içecekler

 

7282- , .. Bize Süfyan b. Uyeyne, Ma'mer’den tahdis etti. O ez-Zühri’den, o Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın en sevdiği içecek soğuk ve tatlı olanlardı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Yemenli ilim adamlarını Ma'mer'den diye bir senetleri de yoktur. Bunun şahidi ise Hişam b. Urve'nin babasından diye naklettiği hadistir:

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1895; İmam Ahmed, Müsned, VI, 38; Humeydi, Müsned, 257; Beğavi, Şerhu's-

Sünne, XI, 364; Ebu Ya'la, Müsned, 4516; Beyhaki, Şuabu'l-İman, V, 97. (Bu) birinci senet sahihtir. (Bundan sonra gelecek olan) diğerinde ise Abdullah vardır. Zehebi, o helak olmuş birisidir demiştir.

 

 

 

7282- ." Bize Süfyan b. Uyeyne, Ma'mer’den tahdis etti. O ez-Zühri’den, o Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın en sevdiği içecek soğuk ve tatlı olanlardı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Yemenli ilim adamlarını Ma'mer’den diye bir senetleri de yoktur. Bunun şahidi ise Hişam b. Urve'nin babasından diye naklettiği hadistir:

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1895; İmam Ahmed, Müsned, VI, 38; Humeydi, Müsned, 257; Beğavi, Şerhu's-Sünne, XI, 364; Ebu Ya'la, Müsned, 4516; Beyhaki, Şuabu'l-İman, V, 97. (Bu) birinci senet sahihtir. (Bundan sonra gelecek olan) diğerinde ise Abdullah vardır. Zehebi, o helak olmuş birisidir demiştir.

 

 

 

7283- Bunu bana Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti ... Bize Abdullah b. Muhammed b. Yahya b. Urve b. ez-Zubeyr tahdis etti. O Hişam b. Urve’den, o babasından, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın en sevdiği içecek tatlı ve soğuk olandı. 

 

 

7284- ... Bize Halef b. el-Velid el-Cevheri tahdis etti. Bize Huşeyn, Abdulhamid b. Sayfi b. Suhayb’dan tahdis etti. O babasından, onun dedesinden rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şunu bilin ki dünyada da, ahirette de içeceklerin efendisi sudur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Main, Halef'in zayıf olduğunu söylemiş, Huşeyn tedlis yapan bir ravidir ve burada an lafzını kullanarak rivayette bulunmuştur. Abdulhamid ise leyyindir. Durum böyle iken bu hadis nasıl sahih olabilir? Ayrıca bu hadis Müsnedu'l-Firdevs'te bu yoldan Halefyoluyla II, Vf. 109/a'da yer almaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3006- Kulun Kendisinden ilk Hesaba Çekileceği (Nimet) Soğuk Su Olacaktır