HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

3000- Bahçelerin ve Hurmalıkların Etrafında Sağlam Duvarların Örülmesinin Açık Bir Şekilde Yasaklanışı

 

7265- * ... Bize Asım b. Suveyd, Muhammed b. Musa b. el-Haris'den tahdis etti. O babasından, o Cabir b. Abdullah (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Çarşamba günü Amr b. Avf oğullarına geldi. Daha önce görmemiş olduğu bir şekilde hurma bahçesinin etrafını sağlam duvarla çevirdiğini görünce: "Bu bayramınızda gelseniz de benim söyleyeceklerimi dinlemek üzere kalıp bekleseniz" buyurdu. Onlar: Babalarımız sana feda olsun, annelerimiz de ey Allah'ın Rasulü elbette ki geliriz dediler. (Cabir) dedi ki: Cumaya geldikleri vakit Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara Cuma namazını kıldırdı. Sonra da kendisi mescitte iki rekat namaz kıldı. O güne kadar kalkıp evine giderdi (ama bu sefer böyle yapmayarak namazını kıldıktan) sonra doğruldu ve yüzünü insanlara çevirdi. Ensar da -yahut onlar arasından bulunanlaronu takip etti ve sonra onlara verdiği sözünü yerine getirmek üzere: "Ey ensar topluluğu" dedi. Onlar: Buyur, ey Allah'ın Rasulü deyince şöyle buyurdu:

"Sizler cahiliye döneminde Allah'a ibadet etmediğiniz o zamanda yokuluğunda bitip tükenmiş kimseyi taşır, mallarınızda iyilikler yapar, yokuya da iyilikler yapardınız. Nihayet Allah size hidayetini lutfedip, Nebisini de size ihsan edince mallarınızı sağlam bir şekilde korumaya başladınız. Halbuki Ademoğlunun yediğinde bir ecir vardır. Yırtıcı hayvanların yahut kuşların yediklerinde bir ecir vardır." Bunun üzerine ensar geri döndü ve onlardan bahçesini (duvarını) yıkıp da ona otuz kapı yapmadık hiçbir kimse kalmadı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadiste muhtaç olanların ve aç olanların yememeleri için bahçelerin, hurmalıkların ve daha başka meyve bahçelerinin etrafının çok sağlam bir şekilde korunması açıkça yasaklanmaktadır. Buhari ve Müslim -Allah onlardan razı olsun- İbn Ömer (r.a)'ın Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den: "Sizden biriniz kardeşinin bahçesine girecek olursa ondan yesin ama elbisesine bir şeyler doldurup götürmesin" şeklindeki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den diye naklettiği hadisi tahriç etmiş bulunmaktadıdar.

 

 

 

7266- * ... Bize Süleyman b. Mesmıll tahdis etti. Bize el-Kasım b. Muhavver en-Nehdi tahdis ettiğine göre o babasını şöyle derken dinlemiştir: Ben ey Allah'ın Rasulü bizler develeri memelerinde süt olduğu halde ve memeleri bağlanmış olarak görüyoruz, bizim de ihtiyacımız var dedim. Şöyle buyurdu: "Deve sahibine üç defa seslen gelirse (mesele yok ondan izin iste), değilse kendin sağ ve sağdır. (Bağlı olan memeleri) çöz sonra yine bağla ve böylelikle sütün memede toplanıp kalmasına yardımcı ol."

 

Diğer Tahric: Mecma, VII, 305'te belirtildiği üzere bunu Ebu Ya'la, Müsned'de oldukça uzun rivayet etmiştir. Taberani de Kebir, XX, 763'de yine uzunca rivayet etmiştir. Heysemi, Mecma, IV, 165'te hadisi kaydederek: Senedinde Muhammed b. Süleyman b. Mesmum vardır ki o zayıf bir ravidir. Zehebi de daha önce IV, 98'de (7127 nolu hadis) buna dikkat çekmiş bulunmaktadır. Ayrıca IV, 159'da da (7358 numaralı hadisin notunda) yine buna dikkat çekecektir ama burada ona dikkat çekmeyi ihmal etmiştir. Ayrıca Hafız (İbn Hacer) de 2883, 2390, 4415,3321 ve başka yerlerde de zayıf olduğuna dikkat çekmiştir. Hafız bu farklı yerlerde ona dair açıklamalarda bulunmuştur.

 

 

 

7267- ... Bize Abdusselam b. Harb tahdis etti. Bize Yunus b. Ubeyd, Ziyad b. Cubeyr’den tahdis etti. O Sad (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlardan bey'at aldıktan sonra Mudar hanımlarından birisine benzeyen heybetli bir kadın huzurunda ayağa kalkarak: Ey Allah'ın Rasulü bizler ya babalarımız, ya oğullarımız, ya eşlerimizden geçiniyoruz. Onların mallarından bize helal olan nedir? dedi. Allah Rasulü: "Taze hurmadan hem yiyebilirsin, hem hediye verebilirsin" buyurdu.

 

Bunu Süfyan es-Sevri de Yunus b. Ubeyd’den rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1686 hem bu yoldan, hem de bundan sonraki rivayet yolundan senedi hasendir.

 

 

 

7268- ... Bize Süfyan, Yunus'tan tahdis etti. O Ziyad b. Cubeyr’den, o Sad b. Ebi Vakkas’dan şöyle dediğini nakletti: Bir kadın: Ey Allah'ın Rasulü bizler babalarımız ve kardeşlerimize bir yüküz. Onların mallarından bize helal olan nedir? dedi. Allah Rasulü: "Taze hurmadan hem kendin yersin, hem de hediye verirsin" buyurdu.

 

Abdusselam b. Harb'ın rivayet ettiği (bundan önceki) hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte onu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7269- * ... Bize Suveyd b. Abdulaziz tahdis etti, bize Muhammed b. Aclan, Said b. Ebi Said el-Makburi’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz yüce Allah bir ekmek lokması, bir avuç hurma ve bunun gibi yoksul bir kimseye faydalı olan başka bir şeyle üç kişiyi cennete koyar: Onun verilmesini emredeni, onu hazırlayan hanımı ve miskine onu uzatan hizmetçiyi" Yine Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Hizmetçilerimizi de unutmayan Allah'a hamdederiz."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3001- Şüphesiz ki Yüce Allah Nimetinin izlerinin KuLu Üzerinde Görülmesini Sever