HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

3001- Şüphesiz ki Yüce Allah Nimetinin izlerinin KuLu Üzerinde Görülmesini Sever

 

7270- ... Bize Hemmam, Katade’den tahdis etti. O Amr b. Şuayb’dan, o babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İsraf yapmaksızın ve büyüklenip, böbürlenmeksizin yiyin, için ve tasadduk edin. Şüphesiz ki yüce Allah kulunun üzerinde nimetinin etkilerinin görülmesini sever."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3605. Buhari bunu mu allak olarak rivayet ederken Nesai bunu (es-Sünenu'l-Kübra), 9385'te ve Tirmizi, 2819'da muttasıl senet ile rivayet etmişlerdir. Hasen bir hadistir.

 

 

 

7271- ... Bana Amr b. el-Haris, Bekr b. Sevade'den haber verdiğine göre Süfyan b. Vehb kendisine Ebu Eyyub el-Ensari (r.a)’den şunu tahdis etmiştir: Kendisi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde soğan ya da pırasa bulunan bir sebze yemeği göndermişti. Ancak onda (yemek kabında) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın (yemek yediğinin) izlerini görmemiştik. Bu sebeple o da onu (tabakta kalanı) yemeyi kabul etmedi. Allah Rasulü kendisine: "Neden onu yemiyorsun?" sordu. o: Çünkü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın (yemekte) izini görmedim diye cevap verdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Ben yüce Allah'ın meleklerinden haya ediyorum ama (sizin için bunları yemek) haram değildir" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer tahric: Ahmed, Müsned, V, 415; Müslim, 2053; Taberani, Kebir, 3855, 3984, 3986.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3002- Hint Hükümdarının Nebi (s.a.v.)'e Zencefil Hediye Etmesi