HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2999- Aşırı Derecede Açlıkla Karşı Karşıya Kalan Abillahm'in Azatlısının Hikayesi

 

7263- * ... Bize Abdurrahman b. İshak, babası İshak b. el-Haris'den tahdis etti. O amcası İshak b. Abdullah'tan, 0 Ebu Bekr b. Yezid’den, o Abillahm'in azatlısı Umeyr’den -ki Umeyr, Gıfare oğullarının mevlası idişöyle dediğini nakletti: Efendilerimle hicret maksadıyla (Medine'ye) geldim. Nihayet Medine'ye yaklaştığımız vakit beni binekleri arasında bırakıp, onlar Medine'ye girdiler. Oldukça ileri derecede acıktım. Medine halkından olup yanımdan geçenlerden birisi bana şöyle dedi: Sen Medine bahçelerinden birisine girsen de oranın hurmasından bir miktar yesen. Ben de bir bahçeye girdim, bir hurma ağacının yanına yaklaşarak ondan iki salkım kopardım. Ansızın bahçenin sahibi beni gördü ve beni alıp Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna götürdü. Allah Rasulü bana durumumu sordu, ben de ona söyledim. Bana: "Bu ikisinden hangisi daha iyidir" dedi. Ben de o iki salkımdan birisine işaret ettim, bana onu almamı emir buyurdu. Bahçe sahibine de diğerini almasını emretti ve beni serbest bıraktı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 233; Taberani, Kebir, XVII, 127; Heysemi, Mecma, IV, 163. Senedinde Ebu Bekr b. el-Muhacir vardır. Bunu İbn Ebi Hatim zikretmiş ama hakkında herhangi bir cerh ya da tadil edici ifade kullanmamıştır. Geri kalanları da sikadır demektedir.

 

 

 

7264- ... Bize Şube, Ebu Bişr’den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Abbad b. Şurahbil'i şöyle derken dinledim: Biz açlıkla karşı karşıya kalmıştık. Medine'ye gittim ve Medine bahçelerinden birisine girip bir başak alıp onu ovaladım ve o başağın tanelerinden yedim, bir miktarını da elbiseme koydum. Bahçe sahibi gelip beni dövdü ve elbisemi de aldı. Ben de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. O şöyle buyurdu: "Cahil iken ona öğretmedin, aç iken de ona yemek yedirmedin" buyurdu. (Şurahbil) dedi ki: Elbisemi bana geri verdi ve bana yarım ya da bir vesk (buğday) verilmesini de emretti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2620, 2621; Nesai, VIII, 240; İbn Mace, 2298. Birden çok kişi sahih olduğunu söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3000- Bahçelerin ve Hurmalıkların Etrafında Sağlam Duvarların Örülmesinin Açık Bir Şekilde Yasaklanışı