HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2997- Bir Sahabinin Misafirlikte (Misafirini) Tercih Etmesi

 

7658- ... Bize Adiyy b. Sabit, Ebu Hazim’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasulü kıtlık ve çaresizlik musibeti ile karşı karşıyayım dedi. Allah Rasulü hanımlarına haber gönderdi, onlar da yedirecek bir şey bulamadı. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu gece bu adamı misafir edecek bir kimse yok mu? Allah da ona rahmetini ihsan buyursun" buyurdu. Ensardan bir adam ayağa kalkarak: Ben (misafir ederim) ey Allah'ın Rasulü dedi. Adam hanımının yanına gitti ve hanımına: Bu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın misafiridir, ondan hiçbir şeyi saklamayalım dedi. Kadın: Allah'a yemin olsun ki yanımda küçük çocukların yiyeceğinden başka hiçbir şey yok dedi. Kocası şöyle dedi: Çocuklar akşam yemeğini yemek isteyecek olurlarsa sen onları uyut ve sonra buraya gel, kandili söndüL Biz de bu gece aç kalalım. Kadın kocasının dediğini yaptı sonra sabah adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına gitti, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Andolsun ki aziz ve celil olan Allah filan adamın ve onun hanımının yaptıklarına hayret etti -yani güldü.-" Yüce Allah da: "Kendileri fakirlik içinde bulunsalar dahi öz nefislerine tercih ederler" (el-Haşr, 59/9) buyruğunu indirdi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3587; Müslim, 2054. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis her iki kaynakta da vardır.

 

 

 

7259- ... Bize Muhammed b. Feda tahdis etti, bana babam Alkame b. Abdullah el-Müzeni’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz et satın alacak olursa onun da (pişirirken) suyunu çok koyarsa herhangi birinize et isabet etmese dahi ona suyundan düşer. O da iki etin bir çeşididir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2998- Nebi (s.a.v.)'in Hürriyetine Kavuşturulacak Kölenin Seçimi ile ilgili Öğrettikleri