HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2996- imkanı Bulunmayan Müslümanın Zekatı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Salavat Getirmektir

 

7257- * ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Amr b. el-Haris'in haber verdiğine göre Ebu's-Semh kendisine şunu tahdis etmiştir: Ebu'lHeysem ona Ebu Said el-Hudri (r.a)’den tahdis etti, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan şöyle dediğini nakletti: "Herhangi bir adam helalinden bir mal kazanır, onunla kendisinin yemek ihtiyacını ve giyecek ihtiyacını karşılayıp sonra da Allah'ın yarattıklarından başkalarının ihtiyacını karşılarsa şüphesiz ki bu onun için bir zekat (günahları temizleyen bir sadaka)dır. Herhangi bir Müslüman adamın eğer sadaka verecek imkanı yoksa dua ederken şöyle desin: Allahumme salli ala Muhammedin abdike ve Rasulik ve salli ala mu'minine ve'l-mü'minat ve'l-müslimiyne ve'l-müslimat:

Allah'ım kulun ve Rasulün Muhammed'e rahmetini ihsan et. Mümin erkeklere, mümin kadınlara, Müslüman erkeklere ve Müslüman kadınlara da rahmetini ihsan et desin. Bu onun için bir zekat (sadaka)dır.)" Ayrıca: "Hayır duyan bir mümin sonunda cennete varıncaya kadar (o hayra) doymaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, X, 167'de Ebu Ya'la tarafından rivayet edildiğini belirterek senedinin hasen olduğunu söylemiştir. Aynı şekilde el-Metalibu'l-Aliye, 3328'de de Ebu Ya'la tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. Hadisi İbn Hibban, Sahih, 4236'da bu yoldan rivayet etmiştir. Ebu's-Semh denilen ravinin Ebu'l-Heysem'den diye naklettiği rivayetler ilim adamları tarafından zayıf kabul edilmiştir. Ancak Hakim, Müstedrek, II, 246'da (3025 nolu hadisten sonra) önceden de zikrettiği gibi Yahya b. Main bu rivayetin sahih olduğunu belirtmiştir. El verir ki Ebu's-Semh'den rivayeti nakleden kişi sika birisi olsun. Bundan dolayı İbn Hibban bu yoldan onlarla sayılacak kadar çok sayıda hadisi sahihinde rivayet etmiş bulunmaktadır. Hakim ise bu yoldan oldukça az rivayet nakletmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2997- Bir Sahabinin Misafirlikte (Misafirini) Tercih Etmesi