HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2988- Her Bir Derinin Temiz ve Tahir Olması, Tabaklanması ile Olur

 

7235- ... Bize İshak b. Abdullah b. el- Haris tahdis edip dedi ki: Ben İbn Abbas'ı şöyle derken dinledim: Her bir derinin temiz (ve tahir) olması onun tabaklanması iledir. Ben ona: Bizler Acemlerle (Arap olmayanlarla) birlikte yolculuk yapıyoruz. Onlarla birlikte leşleri (meyte) ve domuz etlerini pişirdikleri tencereler de bulunuyor dedim. Şöyle dedi: Bunların topraktan yapılanlarında suyu kaynatın sonra onları yıkayın. Bakır olanlarını da (sadece) yıkayın. Çünkü su her şey için temizleyicidir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 366; İmam Malik, Muvatta, II, 498; Ebu Davud, 4123; Tirmizi, 1728; İbn Mace, 3609 burdakine yakın olarak. Yine İbn Mace'nin Kütüb-i Sitte'de yer alan fakat farklı lafıziarla gelmiş deriden yararlanmaya dair bir hadisi de bulunmaktadır.

 

 

 

7236- * ... Bana Abdulaziz b. er- Rabi b. Sebre babasından, o dedesinden (r.a) şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hicr'de konakladığı vakit ashabına: "Her kim bu sudan bir yemek pişirdiyse onu döksün (atsın)" buyurdu. (Dedesi Sebre) dedi ki: Onlardan kimisi hamur yoğurmuş, kimisi de çorba (bulamaç) pişirmişti. Hepsi de yaptıklarını döktüler.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2989- Zaruret (Mecbur Kalınması) Halinde Meytenin (Şer'i Usule Uygun Kesilmemiş Olan Hayvanın) Etinin Yenilmesinin Caiz Olduğu