HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2989- Zaruret (Mecbur Kalınması) Halinde Meytenin (Şer'i Usule Uygun Kesilmemiş Olan Hayvanın) Etinin Yenilmesinin Caiz Olduğu

 

7237- ... Bize Ebu Avane, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Cabir b. Semura (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bir adamın yanındaki bir katır ölmüştü. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e fetva sormak üzere geldi. Cabir b. Semura'nın söylediğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o katırın sahibine: "Senin seni ona muhtaç bırakmayacak başka bir şeyin yok mu?" diye sormuş, adam hayır deyince, Allah Rasulü: "Git onu ye" buyurmuştur.

 

Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 1924, 1946, 1971, 1977'de çeşitli yollardan İmam Ahmed, Müsned, V, 87, 104; Ebu Davud, 3816. Hasen bir hadis olup sonraki rivayet buna tanıklık etmektedir.

 

 

 

7238- * ... Bize el-Evzai tahdis etti, bize Hassan b. Atiyye, Ebu Vakıd elLeysi’den şöyle dediğini tahdis etti: Ey Allah'ın Rasulü bizler açlık çekilen bir yerde yaşıyoruz. Meyteden bize helal olan nedir? dedim. O: "Sabah bir şey yemezseniz, akşam bir şey yemezseniz, yiyecek bir baklagil de bulamazsanız artık ondan yararlanabilirsiniz."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 3315 Musa b. Harun’dan, o İshak b. Rahuye’den: Bize el-Velid b. Müslim bildirdi, bize el-Evzai, Hassan b. Atiyye'den tahdis etti. O Mersed'den yahut Ebu Mersed'den, o Ebu Vakid'den deyip hadisi zikretti. Ayrıca 3316'da da aynı şekilde bunu Ahmed b. elMualla ve Ahmed b. en-Nadr'dan dediler ki: Bize el-Abbas b. Velid tahdis etti, bize Abdullah b. Kesir tahdis etti, bize el-Evzai, Hassan b. Atiyye'den tahdis etti. Bana Müslim, Ebu Vakid’den tahdis etti. .. diyerek hadisi zikretti ve: Doğrusu da budur diyerek ilk senedin bir yanılma olduğunu kabul etmektedir.

 

 

 

7239- *Bize Ebu Bekr b. İshak imla yoluyla tahdis etti, bize İsmail b. Kuteybe tahdis etti. Bize Yahya b. Yahya tahdis etti. Bana Ahmed b. Muhammed b. es-Semerkandi de haber verdi, bize Muhammed b. Nasr tahdis etti, bize Yahya b. Yahya tahdis etti. Bize Harice, Sevr b. Yezid'den tahdis etti. O Raşid b. Sad’dan, o Semura b. Cundub (r.a)'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Akşamleyin ailene doyuracak kadar süt içirebildiğin takdirde Allah'ın yasaklamış olduğu meyteden uzak dur."[Hasen]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bununla birlikte bunun Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir senet ile aslı bulunmaktadır:

 

 

 

7240- ... Bize İbn Amr tahdis edip dedi ki: Ben el- Hasen'in yanında Semura b. Cündüb'ün çocuklarına yazdığı mektubu okudum. Orada yazdığına göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Akşam vakti süt içmek yahut sabah vakti süt içmek zaruretten kurtarmak için yeterlidir."

 

Diğer Tahric: Temmam, Fevaid, 992. Ancak el-Hasen'in Semura'dan hadis dinlemesi hususunda meşhur bir görüş ayrılığı vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2990- Rasullere Ancak Helal ve Temiz Olan Şeyleri Yemeleri Emredilmiştir