HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2987- Canlı Olan Hayvandan Kesilen Parça Ölüdür

 

7232- ... Bize Zeyd b. Eslem, Ata b. Yesar’dan tahdis etti. O Ebu Vakid el- Leysi’den şöyle dediğini nakletti: İslam’dan önce cahiliye döneminde insanlar develerin hörgüçlerini kesiyorlar, koyunların kuyruklarını koparıyorlar ve onu yiyorlardı. Ayrıca bunlardan yağı da eritiyor (top yapıp saklıyor)lardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Medine'ye) gelince ona bunlar hakkında soru sordular, o: "Canlı iken hayvandan kesilen şey ölüdür."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ayrıca Zeyd b. Eslem'den, o Ata b. Yesar'dan, o Ebu Said elHudri (r.a)’den diye de rivayet edilmiştir.

 

 

 

7233- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. Abdilhakem tahdis etti, bize Yahya b. Hassan tahdis etti, bize Misver b. es-Salt ve Süleyman b. Bilal, Ata b. Yesar’dan tahdis etti. O Ebu Said elHudri (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e develerin hörgüçlerinin ve koyunların kuyruklarının kesilmesine dair soru soruldu, o: "Canlıdan koparılan bir şey ölüdür" buyurdu.

 

Bunu Abdurrahman b. Mehdi, SÜleyman b. Bilal’den, o Zeyd b. Eslem’den mÜrselolarak rivayet etmiştir. Zeyd b. Eslem’den, o İbn Ömer’den diye de rivayet gelmiştir.

 

Diğer Tahric: Bezzar -Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere- Müsned, 1220, Muhammed b. Miskin'den. Bize Yahya b. Hassan tahdis etti, bize el-Misver b. es-Salt, Zeyd b. Eslem’den tahdis etti. O Ata’dan, o Ebu Said’den böylece rivayet etmiştir. Bezzar dedi ki: Misver de bu hadisi böylece rivayet etmiştir. Ancak Süleyman b. Bilal ona muhalefet ederek hadisi mevsul olarak zikretmemiştir: Bize Muhammed b. Miskin tahdis etti, bize Yahya b. Hassan tahdis etti, bize Süleyman b. Bilal, Zeyd b. Eslem’den, o Ata’dan deyip Ebu Said'i zikretmemektedir. Bizler bu hadisi Misver dışında muttasıl bir senetle rivayet edeni bilmiyoruz. O da pek kuvvetli bir hatiz değildir. (Bezzar'ın ifadeleri burada sona ermektedir.)

 

 

 

7234- Bunu bize Ebu't-Tayyib Muhammed b. Ahmed el-Hiri tahdis etti, bize Muhammed b. Abdulvehhab el-Abdi tahdis etti, bize Musa b. Harun elBurdi tahdis etti. Bize Maan b. Musa tahdis etti. Bize Hişam b. Sad, Zeyd b. Eslem’den, o İbn Ömer (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Canlı iken bir hayvandan koparılan bir parça da ölüdür."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3216; Busiri, Zevaid, 1106'da İbn Mace'nin Maan b. İsa’dan gelen senedini de böylece zikrettikten sonra: Bunu Hakim de Maan b. İsa’dan böylece rivayet etmiştir demiş ve haklunda herhangi bir değerlendirmede bulunmamış sonra da daha önce Ebu Vakid'den gelen şahidini zikretmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2988- Her Bir Derinin Temiz ve Tahir Olması, Tabaklanması ile Olur