HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2986- Misafir Dolayısıyla Külfetin Yasaklanışı

 

7229- * ... Bize Abdurrahman b. Mesud el-Abdi tahdis edip dedi ki: Selman el-Farisi (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere misafir için kendimizi külfete sokmayı yasakladı.

 

 

7230 - ... Bana Yahya b. Eyyub, Ubeydullah b. Zahr’dan haber verdi. O Ali b. Yezid'den, o el-Kasım’dan, o Ebu Umame (r.a.)'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Benim yanımda en imrenilecek insan malı az, namazdan pay sahibi, Allah'a güzelce ibadet eden, gizli hallerde ona itaat eden, insanlar arasında tanınmayan, kendisine parmaklarla işaret olunmayan, rızkı yetecek kadar olup da buna sabreden kimsedir." Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmağını silkeleyerek "Erken ölen ağlayanları az ve mirası da az olandır" buyurdu.

 

Bu Şamlıların isnadı olup onlara göre sahihtir, bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4117; Humeydi, Müsned, II, 404; Taberani, Kebir, VII, 242; İbn Ebi'd-Dünya, 13; Tirmizi, 2347. Zehebi: Zayıf olma ihtimali daha yüksektir demektedir.

 

 

 

7231 - ... Bize Said b. Ebi Eyyub tahdis etti, bize Şurahbil b. Şerik, Ebu Abdurrahman’dan tahdis etti. O Abdullah b. Amr (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Müslüman olan, rızkı yetecek kadar kendisine verilen ve Allah'ın kendisine verdiklerine de kanaatkar kıldığı kimse iflah olmuştur (kurtulmuştur)."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 6572; Müslim, Sahih, 1054; Tirmizi, 3349; İbn Mace, 4138. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis Müslim'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2987- Canlı Olan Hayvandan Kesilen Parça Ölüdür