HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2985- Ekmeğin Bulunması Halinde Başka Yemeğin Beklenilmemesi, Ekmeğin Üstün Değerinden ileri Gelir

 

7227- * ... Bize Bişr b. el-Mubarek er-Rasibi tahdis edip dedi ki: Dedemle birlikte bir ziyafete gitmiştim. O ziyafette Galib el-Kattan da vardı. (Bişr) dedi ki: Masa getirildi, yerleştirildi. Ancak ziyafette bulunanlar ellerini uzatmıyordu. Ben Galib el-Kattan'ı şöyle derken dinledim: Ne oluyor bunlara da yemiyorlar? Oradakiler: Yemeğin (katığın) gelmesini bekliyorlar diye cevap verdiler. Galip şöyle dedi: Bizim Hammam kızı Tayh Kerime müminlerin annesi Aişe (r.anha)’den tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ekmeğe ikram ediniz (saygılı olunuz). Şüphesiz ekmek varken onunla (gelecek) başka bir şeyin beklenmemesi ekmeğin üstün değerindendir." Sonra o ekmek yedi, biz de yedik.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, Şuabu'l-İman, V, 85; Mekasid, s. 78; Temmam, Pevaid, III, 194-195'teki tahrici; Zehebi, Telhis'inde hadisin sadece merfu olan kısmının sahih olduğunu söylemektedir.

 

 

 

7228- * ... Bize Süleyman b. Harb, el-Ameş'ten tahdis etti. O Şakik’den şöyle dediğini nakletti: Bir arkadaşımla birlikte Selman (r.a)'ın yanına girdik. Bize ekmek ve tuz ikram etti ve şöyle dedi: Eğer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere (misafire ikram için) kendimizi zorlamayı yasaklamamış olsaydık sizin için (size ikram etmek üzere) kendimi zorlardım dedi. Arkadaşım: Keşke tuzumuzIa birlikte zater olsaydı dedi. O matarasını bakkala gönderdi, rehin bıraktı ve zater getirip içine kattı. Biz yemeği yedikten sonra arkadaşım şöyle dedi: Bizi, bize verdiği rızka kanaatkar kılan Allah'a hamdolsun dedi. Selman: Sana verilen rızığa kanaat etmiş olsaydın şu anda benim mataram bakkalın yanında rehin olmazdı dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olup Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Onun bu senet gibi bir de şahidi vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2986- Misafir Dolayısıyla Külfetin Yasaklanışı