HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2984- insanların Dünyada En Çok Tok Olanları, Ahirette En Çok Aç Kalanları Olacaktır

 

7222- * ... Bize Fadl b. Ebi'!- Fadl ez- Ezdi tahdis etti, bana Ömer b. Musa haber verdi, bana Ali b. el-Akmer, Ebu Cuhayfe'den şöyle dediğini haber verdi: Buğdayekmeğinden ve semiz etten bir tirit yedim. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim, geğirmeye başladım. Şöyle buyurdu: "Bu da ne geğirmeni tut. Şüphesiz dünyada insanların en çok tok olanları, ahirette en çok açlık çekecek olanlardır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Temmam, Fevaid, 959; Mecma, X, 323'de bu hadisi kaydederek birisinin ravileri sika olan iki senetle Bezzar tarafından rivayet edildiğini söylemiştir.

 

 

 

7223- ... Bize Şube tahdis edip dedi ki: Ben Ebu İsrail'i şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi -karnı doymuş bir adam görüp, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle karnına işaret ederek-: "Eğer bu bundan başkasında olsaydı onun için daha hayırlı olurdu" buyururken dinledim.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 409 bir başka yoldan Cerir'den, o Mansur'dan, o Mücahid'den diye rivayet etmiştir. Mecma, III, 193'de: Ravileri sahihin ravileridir demektedir. Hadisi ayrıca Taberani, Kebir, 2184, 2185'de bu yoldan ve Şube'den gelen iki ayrı yoldan böylece rivayet etmiştir. Ayrıca Hafız İbn Hacer'in el-İsabe'de Cade'nin biyografisinde söylediklerine de bakınız. Bu hadisi ileride Hakim, IV, 317'de (7960 numara ile) gelecektir.

 

 

 

7224- ... Bize Ma'mer, Eslem’den bildirdi, o babasından, o Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Zeytinyağını katık yapınız ve onu vücudunuza sürünüz çünkü o mübarek bir ağaçtandır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1852, 1853; İbn Mace, 3319 ve başkaları. Senedi sahih bir hadis olup, Tirmizi: Mürselolarak da rivayet edilmiştir demektedir.

 

 

 

7225- ... Bize Abdulkuddus b. Muhammed b. Abdulkebir b. Şuayb b. elHabhab tahdis etti. Bana Muhammed b. Abdulkebir tahdis etti, bana amcam Abdusselam b. Şuayb babasından tahdis etti. O Enes (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içinde süt ve biraz bal bulunan bir kap getirildi. O: ''Aynı kapta iki tane katık, ben bunu ne yerim ne de haram ederim" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7226 - ... Bana Ebu Hani el- Havlani, Ebu Ali el- Cuheni’den haber verdi -ki onun adı Amr b. Malik'tir.- O Fedale b. Ubeyd (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi şöyle buyururken dinlemiştir: "İslam'a hidayet edilen, geçimi de yetecek kadar olup, ona da kanaat eden kişi felah bulmuştur (korktuğundan emin, umduğuna nail olmuştur)."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2985- Ekmeğin Bulunması Halinde Başka Yemeğin Beklenilmemesi, Ekmeğin Üstün Değerinden ileri Gelir