HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2983- Nebi (s.a.v.)'in En Sevdiği Meyve Kavun idi

 

7219- * ... Bize Yusufb. Atiyye tahdis etti. Bize Matar el-Verrak, Katade’den tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taze hurmayı sağ eline, kavunu sol eline alır ve taze hurmayı kavun ile birlikte yerdi. En sevdiği meyve de o idi.

 

Bu tek başına Yusuf b. Atiyye'nin rivayet ettiği bir hadis olup, Buhari ve Müslim onun rivayetini delil göstermemişlerdir. Ancak bu metin Aişe (r.anha)'nin rivayet ettiği bir hadis olarak ve bundan başka lafızIa bilinmektedir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, Şemail, 988 Yusuf yoluyla ve zayıf olduğunu belirterek. Zehebi de zayıf olduğuna dikkat çekmiştir. Hadis Feyzu'l-Kadir, V, 193'de belirtildiği üzere Taberani, Evsat; Ebu Nuaym, Tıb'da bu yoldan rivayet edilmiş ve Iraki zayıf olduğunu belirtmiştir. Ayrıca hadisi Temmam, Fevaid, 985'te rivayet etmiş; Mecına, V, 38'de hadisi zikrederek Taberani tarafından rivayet edildiğini söyleyip, Yusuf'un da zayıf olduğunu ifade etmiştir.

 

 

 

7220- ... Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed b. Kays tahdis edip dedi ki: Hişam b. Urve'yi babasından zikrederek Aişe (r.anha)'nin şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Taze hurma ile kuru hurmayı birlikte yiyiniz. Çünkü Ademoğlu bunu yediği zaman şeytan gazap eder ve: Ademoğlu yeniyi eski ile yiyinceye kadar (hayatta) kaldılar.''

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3836; Tirmizi, 1843 -ikisi de muhtasar olarak- Yahya sika olmakla birlikte çokça hata eden bir ravidir. Lakin Tirmizi, Şemail, 989'da Yahya b. Haşim tarafından ona mutabaatta bulunulmuştur. O da zayıf birisi olmakla birlikte mutabaatta rivayeti elverişlidir.

 

 

 

7221- ... Yahya b. Cabir, el-Mikdam b. Madi Kerib (r.a)'den tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ademoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmuş değildir. Müslüman bir kimseye omurgasını ayakta tutacak birkaç lokma yeter. Şayet (fazla yemesi) kaçınılmaz ise üçte birini yemeğine, üçte birini içeceğine, üçte birini nefesine ayırsın."

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2486; İbn Mace, 3349; İmam Ahmed, Müsned, IV, 132; Taberani, XX, 644; İbn Hibban, Sahih, 674. Zehebi, Tirmizi ve başkaları sahih olduğunu belirtmiş olup, Hakim bunu ileride Müstedrek, IV, 331'de (8015 numara ile) yeniden zikredecektir. Orada hadisin diğer kaynaklarını da kaydedeceğiz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2984- insanların Dünyada En Çok Tok Olanları, Ahirette En Çok Aç Kalanları Olacaktır