HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2975- Bereket Yemeğin Ortasına iner

 

7200- ... Bize Süfyan, Ata b. es-Saib’den şöyle dediğini tahdis etti: Bir yemeğe davet edildik. Orada Said b. Cubeyr vardı. Orada Miksem vardı, orada filan oğlu filan da vardı. Said b. Cubeyr yemek kabını ortaya koydukları vakit onlara: Hepiniz yemek hakkında ne denildiğini duymuş mudur (acaba) dedi. Miksem: (Hadi) sen onlara bu hadisi naklet dedi. (Said) dedi ki: İbn Abbas, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan (şöyle buyurduğunu) tahdis etti: "Şüphesiz bereket yemeğin ortasına iner. Bu sebeple siz yemek (kabı)in kenarlarından yiyiniz, ortasından yemeyiniz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1805; İbn Mace, 3277; İbn Hibban, Sahih, 5245; Humeydi, Müsned, 529; İmam Ahmed, Müsned, i, 270; Darimi, Sünen, II, 100; İbnu'l-Cadd, 860; Beyhaki, Adab, 632; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 2872. Tirmizi hasen, sahihtir demektedir.

 

 

 

7201- * ... Bize Halid b. Yezid b. Ebi Malik'in babasından tahdis ettiğine göre babası kendisine -Suffa ehlinden olan - Vasile b. el- Eska’dan şöyle dediğini tahdis etti: Üç gün kaldık. Mescide çıkan (gelen)ların her biri iki veya üç adamın -gücüne göre- elinden alıp götürür, onlara yemek yedirirdi.

(Vasile) dedi ki: Ben ise gecesiyle gündüzüyle üç gün boyunca alınıp götürülmeyen kimseler arasında idim. (Devamla) dedi ki: Yatsı namazı sırasında Ebu Bekir'i gördüm. Ona Sebe' suresinden bir yeri bana okutmasını istedim. Evine kadar vardı, beni yemeğe çağıracağını da ümit ettim. O da bana evin kapısına varıncaya kadar (sureyi) okudu. Sonra kapıda durup kalan kısımlarını da bana okudu ve beni dışarıda bırakarak içeri girdi. Sonra kendimi Ömer'e gösterdim. Ona da aynı şeyi yaptı. -(Vasile) Ebu Bekir'e yaptıklarının aynısını, Ömer'e de yaptığını söyledi.- Sabah olunca Rasulullah (s.arın yanına gittim, ona durumu haber verdim. O da cariyeye: "(Yiyecek) bir şeyler var mı?" diye sordu. Cariye: Evet bir ekmek ve bir top yağ var dedi. Allah Rasulü getirilmelerini emretti sonra eliyle ekmeği doğradı. Sonra o yağ topunu aldı (doğramış olduğu) ekmeği de ona bandırdı, eliyle onu bir tirit yapıncaya kadar topladı. Sonra da: "Onuncuları sen olmak üzere git bana on kişi çağır" buyurdu. Ben de onuncuları ben olduğum on kişi çağırdım. Allah Rasulü: "Oturun" buyurdu. Yemek kabını koydum sonra da: "Bismillah diyerek yiyiniz. Kabın etrafından yiyiniz, üst tarafından yemeyiniz çünkü bereket onun üst tarafına iner" buyurdu. Bizler de göğsümüze kadar (tıkabasa) yedik. Adeta parmaklarımızla orada çizgi çizdik. Sonra yine ondan bir miktar aldı ve yine hazırladı onu geri koyduktan sonra: "Bana on kişi çağır" buyurdu. (Vasile) bundan sonra iki defa daha onar onar kişi çağırdığını söyledi ve: Sonda yine bir miktar arttırdılar dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3276 muhtasar olarak; İmam Ahmed, Müsned, III, 490'da bir başka yoldan. Aynı şekilde Taberani, Kebir'de XXII, 216'da üçüncü bir yoldan Vasile'den rivayet etmişlerdir. Böylelikle bu hadis rivayet yollarının toplamı ile sahih olur. Bu yolda her ne kadar Halid varsa da. Zehebi: Bazıları onun sika olduğunu söylemiş, Nesai sika değildir demiştir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2976- Yemekten Sonra Parmakların Yalanması