HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2976- Yemekten Sonra Parmakların Yalanması

 

7202- ... Hişam b. Urve’den, o Abdurrahman b. Kabb b. Malik’den, o babası (r.a)’dan rivayet ettiğine göre (babası) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi bir yemek yedikten sonra kendileriyle yemek yediği üç parmağını yaladığını görmüştür.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2033; Ebu Davud, 3848 bir sonraki rivayete de bakınız. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılınıştır çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

7203 - ... Hişam b. Urve’den, o babasından, o Abdullah b. Kabb b. Malik'ten, o babası (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yedikten sonra üç parmağını yalardı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7204- ... Bize Muhammed b. es-Saib b. Bereke el-Mekki annesinden tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın aile halkı hummaya yakalanacak olurlarsa emir verir ve bir çorba yapılırdı sonra da hummaya yakalanmış olana ondan içmesini emreder ve şöyle buyururdu:

"Sizden herhangi birinizin su ile yüzündeki kiri yıkaması gibi bu da hastanın kalbi üzerinden (hastalığı) alıp götürür."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2040 hasen, sahihtir diyerek; İbn Mace, 3445_ Bunun Buhari, 5365; Müslim, 2216'da buna yakın farklı bir lafızIa rivayeti de vardır. Hakim bunu ileride Müstedrek, IV, 205'te (7530 numara ile) ve IV, 407'de (8295 numara ile) tekrar zikredecektir.

 

 

 

7205- ... Bana İbrahim b. Tahman, Abdulaziz b. Suhayb’dan tahdis etti.

O Enes (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Ben muhacirlerle ensarı Medine'nin etrafında hendeği kazıyıp toprağı sırtlarında taşıyarak şöyle dediklerini gördüm:

Biz bey'at edenleriz Muhammed'e Ebediyen İslam üzere kalacağımıza Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da onlara cevap vererek şöyle diyordu: "Allah'ım ahiret haynndan başka hayır yok Sen ensar ile muhacirleri mübarek kıl."

 

Eritilmiş, kokmuş iç yağı ile yapılmış kuru bir avuç dolusu arpanın bulunduğu bir kap getirilir ve acıkmış olan ve halka halka olmuş o topluluk arasına o kokmuş haliyle konulurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu bu fazlalıkla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3835; Tuhfetu'I-Eşraf, I, 279'da belirtildiği gibi Nesai ve Nakib'de; Müslim, 1805; Tirmizi, 3856. Orada Hakim'in -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- sözkonusu ettiği ve İmam Ahmed'in Müsned'inde bulunmadığı zannettiği fazlalık da bulunmaktadır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır.

 

 

 

7206- ... Bana Kurra b. Abdurrahman, İbn Şihab’dan haber verdi. O Urve’den, o Ebu Bekr (r.a)'ın kızı Esma (r.a)’dan rivayet ettiğine göre tirit hazırladığı zaman kaynaması geçinceye kadar üzerini kapalı tutar ve şöyle derdi: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Böylesi bereketin daha da artıp büyümesine sebeptir" buyururken dinledim.

 

Bu şahitler arasında Müslim'in şartına uygun sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 5207; Darimi, Sünen, II, 100; Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra, VII, 280; İmam Ahmed, Müsned, VI, 350; Heysemi, Mecma, V, 19'da: Bunu İmam Ahmed, Müsned'de biri munkatı, diğerinde ise İbn Lehia bulunan iki ayrı senetle rivayet etmiştir. İbn Lehia'nın rivayet ettiği hadis ise bir parça zayıf olmakla birlikte hasen sayılır. Ayrıca bunu Taberani de rivayet etmiş olup, onun da senedinde Kurra b. Abdurrahman vardır. İbn Hibban ve başkaları sika olduğunu söylerken, İbn Main ve başkaları da zayıf olduğunu söylemiştir. Geri kalan ravileri ise sahihin ravileridir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2977- Sıcak Yemeği Soğutunuz