HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2974- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın En Sevdiği Yemek Tirit idi

 

7198- * ... Bize Abbad b. el-Avvam, Humeyd’den tahdis etti. O Enes (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) es-Sufl (denilen) tiridi severdi. Ben Ebu Muhammed'i şöyle derken dinledim: Ebu Bekr Muhammed b. İshak'ı: Sufl tiridin kendisidir derken dinledim.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, Şemail, Abbadyoluylaböylece 969'da; İmam Ahmed, Müsned, III,220'de; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 2857'de rivayet etmişlerdir. Suyuti ve Munavi sahih olduğunu söylemişlerdir. es-Sufl 'un açıklaması hususunda da farklı görüşler vardır. Bunun yemeğin artan kısmı olduğu söylendiği gibi suyu olduğu da söylenmiştir.

 

 

 

7199- * ... Bize el-Mubarek b. Said, Amr b. Said’den bildirdi. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın en sevdiği yemek tirit idi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir çünkü burada sözü edilen Amr b. Said, Süfyan'ın kardeşidir, her ikisi de Said'in oğullarıdır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Aişe'nin sair kadınlara üstünlüğü, tiridin diğer yemeklere üstünlüğü gibidir" hadisi ise Buhari ve Müslim'in sahihlerinde tahriç edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, Şemail, 967; Ebu'ş-Şeyh, 228; İbn Sad, I, 393; Ebu Davud, 3783 zayıf olduğunu belirterek çünkü bu hadisin Ebu Davud'daki rivayetinde Mubarek'ten, o Amr b. Said’den, o -ismi verilmemiş- bir adamdan, o İkrime'den, o İbn Abbas'tan böylece rivayet edilmiştir. Ancak onun dediği kanaatimce uygun değildir çünkü onda bu rivayeti nakleden Mubarek'in adı Muhammed b. Hassan es-Semti'dir, hadisi leyyindir. Burada bunu rivayet eden ise Muhammed b. Şuca'dır. Tirmizi'de ise el-Has en b. Arefe'dir, her ikisi de ondan daha sikadırlar. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2975- Bereket Yemeğin Ortasına iner