HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2970- Zebaih (Kesilerek Yenen Hayvanlar) Bahsi

 

7188- ... Bize Cerir b. Hazim tahdis etti, bize Eyyub, Zeyd b. Eslem’den tahdis etti (ve dedi ki): Zeyd b. Eslem ile karşılaştım, o da bana Ata b. Yesar’dan tahdis etti. O Ebu Said el- Hudri (r.a)’den rivayet ettiğine göre bir adamın dişi devesi can çekişiyordu. Hemen onu bir çadır kazığı ile kesti. Ben ona: (O kazık) demir (mi idi) dedim. O hayır ağaçta nd ı dedi. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca, ona onu yemesini emir buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Senet Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir. Ancak ben onların şartına göre sahih olduğu hükmünü veremiyorum çünkü Malik b. Enes -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- bunu Muvatta'da Zeyd b. Eslem'den mürsel olarak rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: -- Nesai Dahaya bölümü İbahatu'd-Debb bi'l-Udd (yani tahta parçası ile kesimin mubahlığı) başlığı altında Habban b. Hilal yoluyla böylece rivayet etmiştir. Hakim'in de zikredeceği gibi mürselolmak illeti vardır.

 

 

 

7189- Bana Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Muhammed b. Galib bildirdi, bize Müslim b. İbrahim tahdis etti, bize Şube bildirdi. (H). Ayrıca dedi ki: Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel bildirdi, bana babam tahdis etti. Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti. Bize Şube tahdis edip dedi ki: Ben Hadır b. Muhacir el-Bahili'yi şöyle derken dinledim: Süleyman b. Yesar'ı, Zeyd b. Sabit'ten tahdis ederken dinledim: Bir kurt bir koyuna dişlerini geçirmişti. Sahipleri derhalonu keskin bir taşla kesiverdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yemeğe müsaade etti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, VII, 225; İbn Hibban, Sahih, 5885

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2971- Ceninin Kesimi, Annesinin Kesimi ile Olur