HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2967- Etin En Güzel Tarafı Sırt Etidir

 

7179- ... Bize Mis'ar isminin Muhammed b. Abdurrahman olduğunu zannettiğim Fehm oğullarından bir adamdan tahdis etti. O Abdullah b. Cafer (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Etin en güzel tarafı sırt etidir,"

 

Bu hadisi Rakabe b. Maskala da bu Fehm oğullarından olan zattan onun nispetini vermeksizin rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3308 bu yoldan; Aynı şekilde İmam Ahmed, Müsned, r, 203, 205'de rivayet etmiş bulunmaktadır. Ayrıca yine İmam Ahmed bunu bir başka yoldan el-Mesudi'den diye rivayet ederek el-Mesudi Hicazlı bir şeyh (hadis ravisi)dir demektedir. el-Mesudi'nin hafızası da sonradan karışmıştır. Busiri, Zevaid, 1138'de: Bunu Tayalisi, Müsned'inde el-Mesudi’den, o Abdullah b. Cafer'den dinlemiş olandan rivayet etmiştir. Ayrıca Humeydi de bunu Abdullah b. Cafer'den dinleyenden rivayet ettiği gibi Nesai de velime (düğün yemek ziyafeti) bölümünde Mis'ar’dan, o Fehm oğullarından bir adamdan diye rivayet etmiştir. Tirmizi de bunu Şemail'de rivayet etmiş Hakim'in buradaki rivayet yolunu aynen zikrettikten sonra hakkında herhangi bir şey söylememiştir.

 

 

 

7180- Bunu bize Ebu'l-Kasım el-Hasen b. Muhammed es-Sekuni Kufe'de tahdis etti ... Bize Cerir, Rakabe b. Maskala’dan tahdis etti. O Fehm oğullarından bir adamdan, o Abdullah b. Cafer (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Etin en güzel tarafı sırt etidir" buyurdu.

 

Bu haber her iki senede de sahih olarak gelmiş olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

71S1 - * ... Bize İshak b. İbrahim b. Habib b. eş-Şehid tahdis etti, bize babam Amr b. Dinar’dan tahdis etti. O Cabir b. Abdullah b. Amr b. Haram’dan şöyle dediğini nakletti: Babam bana bir un bulamacı yapmamı emre tti. Ben de yaptım sonra bana verdiği emir üzerine onu alıp Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Onun evinde olduğunu gördüm. O: "Bu ne ey Cabir bu et mi?" buyurdu. Ben: Hayır, ey Allah'ın Rasulü ama bu bir un bulamacıdır, babam bana bunu yapmamı emretti ben de yaptım. Sonra onun bana emri üzerine alıp sana getirdim dedi. Sonra babamın yanına döndüm. Bana: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı gördün mü dedi. Evet, dedim. Sana ne dedi diye sordu. Ben şu cevabı verdim: "Bu et midir ey Cabir?" dedi. Bu sefer babam: Galiba Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın canı et çekmiş dedi ve kalkıp evdeki bir hayvanı kesip, kızarttı. Sonra da bana taşıyıp onu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürmemi emretti. (Cabir) dedi ki: Onu taşıyıp Allah Rasulüne götürdüm. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sefer şöyle buyurdu: "Allah ensarı bize yaptıkları bu iyiliklerine karşılık hayırla mükafatlandırsın. Özellikle de Abdullah b. Amr b. Haram'ı ve Sad b. Ubade'yi"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 7121; Mecma, IX, 317'de Bezzar tarafından rivayet edildiğini belirtmiş ye ravilerinin sika olduğunu söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2968- Nebi (s.a.v.)'in Bir Tavşanın Kızartılmış Butunu (Hediye Olarak) Kabul Etmesi