HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2968- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Bir Tavşanın Kızartılmış Butunu (Hediye Olarak) Kabul Etmesi

 

7182- * ... Bize Ubeydullah b. Ebi Bekr b. Enes tahdis edip dedi ki: Enes'i şöyle derken dinledim: Baki'de bir tavşanın arkasından gittim. Başkaları da onun arkasından koşmaya başladı. Ben de koşanlar arasında idim ve aralarından önce onu ben yetişip yakaladım. Onu alıp Ebu Talha'ya getirdim. O da kesilmesini emretti, kesildi sonra da kızartıldı. Butlarını ayırarak benimle Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu ne?" buyurdu, ben: Ebu Talha'nın sana gönderdiği bir tavşanın butlarıdır dedim. Allah Rasulü benden onları kabul etti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir .

 

 

 

7183- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Bana Said b. Ebi Hilal'in tahdis ettiğine göre Abdullah b. Ubeydullah kendisine Ebu Gatafan’dan tahdis etti, o Ebu Raff den şöyle dediğini nakletti: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e koyunun karnını közde kızartır (Allah Rasulü) ondan yedikten sonra namaza çıkardı.

 

 

7184- ... Bize Halid b. Yezid, Said b. Ebi Hilal’den tahdis etti. O Ubeydullah b. Ebi Raff den rivayet ettiğine göre Gatafan el-Murri kendisine Ebu Rafi’den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e koyunun karnını (karaciğer ve onunla birlikte bulunan diğer sakatatı) közde pişirirdim. Abde st almış olduğu halde ondan yer sonra da namaza çıkardı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: -- Bu (iki) hadis sahihtir. İmam Ahmed, Müsned, VI, 8009; Fethu'l-Eşraf, IX, 205'de belirtildiği üzere es-Sünenu'l-Kübra'da Nesai; Müslim, Sahih, Vehb'den bu senet ve metin ile 357. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü bu hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

7185- ... Bize Abdurrahman b. Muaviye, Osman b. Ebi Süleyman’dan tahdis etti. O Safvan b. Umeyye’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni elimle eti kemiğin üzerinden alırken gördü, bana: "Ey Safvan" buyurdu. Ben buyur ey Allah'ın Rasulü dedim. O: "Eti ağzına götür çünkü böylesi hem daha hoş, hem de daha afiyetle yenir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 400; Tirmizi, 1836; Süfyan, Abdulkerim'den, o Abdullah b. el-Haris'den yoluyla rivayet etmiş ve: Biz bunu ancak Abdulkerim'in rivayet ettiği bir hadis olarak biliyoruz demiştir. Ancak Tirmizi bu yolu sözkonusu etmemiştir. Bu rivayet yolu ise Ebu Davud, 3779'da da yer almakta ve Ebu Davud bunun akabinde: Osman, Safvan’dan hadis dinlememiştir demektedir. Şu kadar var ki bunun bir başka rivayet yolu daha vardır ki bunu da Mizzi, Tuhfetu'l-Eşraf, IV, 190'da Osman b. Abdurrahman'dan, o Muhammed b. Ziyad el-Cumahi'den, o el-Fadl b. Abbas'tan, o Safvan'dan diye zikretmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2969- Şerita'nın Yenilmesinin Yasaklanışı