HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2966- Nebi (s.a.v.)'in Ete Rağbet Etmesi

 

7177- ... Bize İshak b. Abdullah b. Ebi Talha, Cabir b. Abdullah (r.a)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir çömlek yaptık, o çömleği onu götürdüm, içine baktı ve: "Ben de bunu et sanmıştım" buyurdu.

 

Bu şayet İshak b. Ebi Talha, Cabir’den hadis dinlemiş ise senedi sahih bir hadistir. Buhari ve Müslim de bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadis Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın eti sevdiğini çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 334'de Ebu Hilal yoluyla böylece rivayet etmiştir. Ravileri sikadırlar. Ancak Ebu Hilal bir parça leyyindir, ona mutabaat edeni de görmedim.

 

 

 

7178- *Bunun da şahidi Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh'in bana naklettiği şu hadistir: ... Nubeyh el-Anezi’den, o Cabir b. Abdullah (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Babam (Uhud'da) öldürülünce bana borç bırakmıştı. Sonra hadisi uzun uzadıya zikretti. Bu hadisinde şunları da söyledi: Ben eşime: Bugün gün ortasında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gelecek, sakın Allah Rasulünü rahatsız etme, onunla konuşma dedim. (Cabir) dedi ki: Allah Rasulü içeri girdi, ona bir döşek serdi ve bir yastık verdi. Allah Rasulü de başını koyup uyudu. Ben de köleme: Şu oğlağı kes dedim. Oğlak semiz bir evcil hayvandı. Ona elini çabuk tutup, hızlı olmasını söyledim ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanmadan önce işini bitir, ben de seninle beraberim dedim. Bu şekilde onunla uğraşıp durduk ve nihayet Allah Rasulü henüz uyuyorken işimizi bitirdik. Ona şu talimatı verdik: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyandığı vakit abdest suyunu ister. Ben ise abdestini alır almaz kalkıp gideceğinden korkarım. Bu sebeple o daha abdestini bitirmeden sen bu (hazırladığımız) oğlağı getirip önüne koymalısın dedim. Allah Rasulü uykudan kalkınca: "Ey Cabir bana abdest almak için su getir" buyurdu. O abdestini bitirmeden ben de pişirdiğimiz oğlağı getirip önüne koydum. Bana bakıp: "Sen sanki edi sulu yemek yapmış gibisin, haydi bana Ebu Bekir'i çağır" buyurdu. Sonra kendisiyle birlikte yakın arkadaşlarını da çağırdı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini yemeğe uzattı ve "Bismillah (deyip) yiyiniz" buyurdu. Hepsi de doyuncaya kadar yediler ve ondan çok miktarda da et arttı. Böyle diyerek hadisin geri kalan kısmını zikretti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Sahihtir. İmam Ahmed, III, 397'de Affan b. Müslim'den bu senet ve metin ile zikretmiş ancak metni oldukça daha uzun kaydetmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2967- Etin En Güzel Tarafı Sırt Etidir