HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2963- Sizden Biriniz Yemek Yediği Zaman Bismillah Desin

 

7166- * ... Bize İkrime, İbn Abbas (r.a)’dan tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekir ve Ömer, Ebu Eyyub'un evine geldiler. Yemek yiyip doyduktan sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ekmek, et, kuru hurma, yaş hurma ve taze hurma böyle bir yiyecek yediğiniz ve ellerinizle yemeği aldığınız vakit bismillahi ve bereketillahi: Allah'ın adıyla ve Allah'ın bereketiyle yiyiniz." [Hasen]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7167- * ... Bize İsa b. Yunus, Safvan b. Amr es-Sekseki’den bildirdi. Bize Abdullah b. Busr tahdis edip dedi ki: Babam anneme: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir yemek hazırlasan dedi. Annem de çok sayılmayacak kadar bir miktar tirit hazırladı. Babam gidip onu davet etti. Allah Rasulü elini tiridin üzerine koyduktan sonra: "Bismillah (diyerek) yiyiniz" buyurdu. Sofrada bulunanlar tabağın çevresinden alıp yediler. Yemek yedikten sonra Allah Rasulü onlara dua ederek: "Allah'ım onlara mağfiret buyur, onlara rahmetini ihsan eyle, onlara bereket ver, onları rızıklandır" diye dua etti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tuhfetu'l-Eşraf, ıv, 294 ve Camiu'l-Mesanid, VII, 339'da belirtildiği üzere Nesai, es-Sünenu'l-Kübra'da Safvan b. Amr yoluyla rivayet etmiştir. Senedi kavi bir hadistir.

 

 

 

7168- * ... Bize İsraiL, Ebu İshak'tan bildirdi. O Ebu Kurra el-Kindi'den, O Süleyman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bir yemek hazırlatıp, onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. O da oturuyordu, yemeği önüne koydum. O: "Bu nedir?" buyurdu. Ben hediyedir deyince, elini uzattı ve arkadaşlarına: "Bismillah diyerek yiyiniz" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ahmed. Müsned, V, 438; Taberani, Kebir, 6155 uzunca bir rivayet olarak İsrail yoluyla böylece rivayet etmiş olup, Mecma, VIII, 241'de ravilerinin sika olduklarını belirtmiştir.

 

 

 

7169- Budeyl b. Meysere’den, o Ubeydullah b. Ubeyd b. Umeyr’den, o Um Külsum’dan, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasuluılah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz yemek yiyecek olursa bismillah desin. Eğer başlangıcında unutursa bu sefer: Bismillahi fi evvelihi ve ahirih: Başında da sonunda bismillah desin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3767; İbn Mace, 3264; Tirmizi, ı859; İbn Hibban, Sahih, 5114 sahih olduğu belirtilmiş bir hadistir.

 

 

 

7170- ... Bize Süfyan, el-Ameş'ten tahdis etti. O Hayseme b. Abdurrahman’dan, o Ebu Huzeyfe’den, o Huzeyfe’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den rivayet ettiğine göre bir yemek getirilmişti. Arkasından kovalanırcasına bir bedevi geldi. Elini yemeğe uzattı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinden tuttu sonra yine adeta arkadan kovalanırcasına bir kız çocuğu geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunda elini tuttu sonra da şöyle buyurdu: "Siz şeytanı yorgun argın ve çaresiz bırakınca bu bedevi ile bu küçük kızı onlar vasıtasıyla üzerine Allah'ın adı anılmayarak yemeğin kendisine helal olmasını sağlamak istedi. Haydi bismillah deyip yiyiniz."

 

Hakim dedi ki: Senette geçen Ebu Huzeyfe künyeli bu ravinin adı Seleme b. Suhayb'dir. Aişe’den rivayet nakletmiştir. Hadis sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2117; Ebu Davud, 3766 ve başkaları. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

7171- ... Bana el-Müsenna b. Abdurrahman el-Huzai tahdis etti. Ben onunla Vasıt'a kadar yol arkadaşlığı ettim. Yemeğin başında da, sonunda da bismillah derdi. Ona sordum ve: Son lokmada bismillahi fi evvelihi ve ahirih:

Başında da, sonunda da bismillah dediğini gördüm dedi. Şöyle dedi: Ben sana bunun sebebini bildireyim. Benim dedem Umeyye b. Mahşi -ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabındandı-'yi şöyle derken dinledim: Bir adam yemek yiyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da ona bakıyordu. Allah'ın adını anmadı. Nihayet yemeğinin sonunda bismillahi evvelehu ve ahireh: Başında da, sonunda da bismillah dedi. Bu sefer Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu bismillah deyinceye kadar şeytan onunla yemek yeyip durdu ama (bismillah deyince) karnında dışarıya çıkarmadığı hiçbir şey kalmadı."

 

Senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3768. Müsenna b. Abdurrahman mestur bir ravidir. Bu sebeple senet zayıftır. İbn Hacer, İbn Allan'ın Tahricu'l-Ezkar'ında belirttiği üzere garip olduğunu belirtmiştir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

7172- * ... Bize Abdulmelik b. Ebi Nadra, babasından tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri (r.a)'den rivayet ettiğine göre Yahudi bir kadın Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e pişirilmiş bir koyun hediye etti. Etrafındakiler ellerini uzatınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: "Ellerinizi çekiniz çünkü bu koyunun organlarından birisi bana zehirli olduğunu haber veriyor" buyurdu. (Ebu Said) dedi ki: Allah Rasulü o koyunu hazırlayan kadına birisini gönderdi ve: "Hazırladığın bu yemeğine zehir koydun mu?" buyurdu. Kadın: Evet çünkü ben eğer yalancı birisi isem insanların senden kurtulmalarını ve böylece rahat etmelerini sağlamak istedim. Eğer doğru isen Allah'ın seni bundan haberdar edeceğini biliyordum dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın adını zikrederek yiyin" buyurdu. Biz de yedik ve hiçbirimize hiçbir zararı dokunmadı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Camiu'l-Mesanid, 30-33, 483'te belirtildiği üzere bunu Bezzar, Sehl b. Hammad yoluyla aynı senet ve metin ile rivayet etmiş bulunmaktadır. Aynı şekilde Keşfu'l-Estar, 2424; Heysemi de Mecma, VIII, 295'de hadisi kaydettiği gibi bunu Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar (demiştir).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2964- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sağ Elini Yemek, içmek ve Elbise Giyinmek için Kullanırdı