HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2954- Haramı Helal Kılan Müstesna Sulh Müslümanlar Arasında Caizdir

 

7140- ... Bize Abdulaziz b. Muhammed, Kesir b. Zeyd’den tahdis etti. O el-Velid b. Rebah’dan, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sulh Müslümanlar arasında caizdir" buyurdu.

 

Bunun şahidi de Amr b. Avn'ın rivayet ettiği hadistir ki bu hadis onunla bilinir:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3594 bir sonraki hadis gibi uzunca; İbn Mace, 2353; İbn Hibban, Sahih, 1199. Zehebi münkerdir demiştir. Bundan sonraki şahidine bakınız.

 

 

 

7141- ... Bize Kesir b. Abdullah b. Amr b. Avn babasından tahdis etti. O dedesinden şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Sulh Müslümanlar arasında caizdir. Bir helali haram kılan yahut bir haram! helal kılan sulh müstesna. Müslümanlar da şartlarına riayet ederler. Bir haram! helal kılan şart müstesna."

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1352. Tirmizi, Kesir b. Abdullah zayıf olmakla birlikte hasen olduğunu belirtmiştir. Bundan dolayı Zehebi: Vahidir demiş ancak önceki şahidi ile hasen olduğunu söylemiştir.

 

 

 

7142- ... Bize Hişam b. Yusuf, Ma'mer'den tahdis etti. O Zühri'den, o İbn Kabb b. Malik’den, o babası (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muaz'ın malını hacr altına aldı. (Muaz'ın onda tasarrufta bulunmasını engelledi ve onu üzerindeki bir borcu karşılığında sattı.)

 

 

7143- ... Bize Said, Katade’den tahdis etti. Onun Enes b. Malik'ten rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde alışveriş yapan bir adam vardı. Akit yaparken kendi menfaatlerini kollaması da bir parça zayıftı. Yakınları Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ey Allah'ın Nebisi filan kişiyi hacr altına al (tasarruflarım kısıtla) çünkü o menfaatlerini kollama kabiliyeti zayıf olmakla birlikte alışveriş yapıp duran birisidir dedi. Bunun üzerine Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu çağırarak alışveriş yapmamasım söyledi. O: Ey Allah'ın Rasulü ben alışveriş yapmadan duramam dedi. Bunun üzerine: "Alışveriş yapmaktan vazgeçmeyeceksen, o takdirde: Ama aldatma yok de" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3501; Tirmizi, 1250; Nesiti, VII, 252; İbn Hibban, Sahih, 5049; İmam Ahmed, Müsned, III, 217; Darakutni, Sünen, III, 55; İbnu'l-Carud, el-Münteka, 568; Beyhaki, es-Sünenu'lKübra, VI, 62. Tirmizi: Hasen, sahih, gariptir demiştir. Hadisin durumu dediği gibidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2955- Surrak (Adlı Sahabi)'ın Hikayesi