HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2948- Her Bir Hurma Ağacının Dallarının Uzandığı Yer Onun Koruma Alanıdır

 

7122- ... Bize Fudayl b. Süleyman, Musa b. Ukbe’den tahdis etti. O İshak b. Yahya’dan, o Ubade b. es-Samit (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir, iki ve üç hurma ağacının haklarının ne olduğu hususunda ihtilaf edenler ile ilgili olarak her bir hurma ağacının dallarının uzandığı yer kadar onun harimi (koruma bölgesi / ağacın sınırları) olduğuna hüküm verdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mdce, 2488; Busiri, Zevaid, 883'de zayıf ve munkatıdır çünkü İshak b. Yahya, Ubade’den rivayette bulunmaktadır ki ona yetişmemiştir demektedir.

 

 

 

7123- *". Bize Süfyan, İsmail b. Ümeyye’den bildirdi. O ez-Zühri’den, o Said b. el-Museyyeb'den Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaştırarak şöyle dediğini nakletti: "Ad kavmi zamanından kalma kuyunun harimi (koruma bölgesi) elli zira'dır. Nedve kuyusunun harimi ise yirmibeş zira'dır."

 

Bunu mevsul ve müsned olarak Ömer b. Kays, ez-Zühri’den, o Said b.

Müseyyeb’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den diye rivayet etmiştir. Buna göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ad döneminden kalma kuyunun harimi (koruma alanı) elli zira'dır. Nedve kuyusunun harimi ise yirmi beş zira'dır."

 

Diğer Tahric: [Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, Hindistan, 1344, VI, lSS'de hadisin ikinci bölümü yani Nedve dönemi kuyusu ... cümlesi: "Harimu'l-bi'ri'l-bedi: Yeni yakın dönemde açılmış kuyunun harimi. .. " şeklindedir. Bu lafzın anlamı daha açıktır. -Çeviren-] Hadisi Mecma, IV, 12S'de zikretmiş, senedinde ismi verilmemiş bir ravi bulunmaktadır demektedir. Evet, Hakim bunu mevsul olarak zikretmiş fakat bunu mevkuf olarak rivayet edenler daha sağlamdır. Doğru olma ihtimali de daha yüksektir. Bu hadiste sahih olan mevkuf olduğudur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2949- Yalan Şahitliğin Görülmesi Kıyametin Alametlerindendir