HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2949- Yalan Şahitliğin Görülmesi Kıyametin Alametlerindendir

 

7124- Bize adaletli İbrahim b. İsmet tahdis etti, bize el-Müseyyeb b. Zuheyr tahdis etti. Bize Asım b. Ali tahdis etti. Bize Muhammed b. el-Purad etTemimi tahdis edip dedi ki: Muharib b. Disar'ı şöyle derken dinledim: Bana Abdullah b. Ömer (r.a)'ın haber verdiğine göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinlemiştir: "Yalan şahitlik yapanın ayakları Allah onlara cehennem ateşini gerektirinceye kadar kayıp durur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7125- * ... Bize Seyyar Ebu'l-Hakem, Tarık b. Şihab'dan şöyle dediğini tahdis etti: İbn Mesud (r.a)'un yanında idik. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Şüphesiz kıyamet gününden önce özel kimselere selam verilmesi, kadın ticaret konusunda kocasına yardım edecek hale gelinceye kadar ticaretin yaygınlaşması, akrabalık bağının kesilmesi, yalan şahitliğinin ortaya çıkması ve doğru şahitliğin gizlenmesi halleri ortaya çıkacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir .

 

Diğer Tahric: Bunu Mecma, VII, 329'da belirtildiği üzere İmam Ahmed Ye Bezzar uzunca rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

7126- * ... Bana Muhammed b. Müslim, Eyyub es-Sahtiyani’den haber verdi. O Muhammed b. Sirin’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yalandan daha çok hiçbir şeyden nefret etmezdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -az dahi olsa- herhangi bir kimsenin yalan söylediğini tespit ederse ondan dolayı tevbe ettiğinden emin olmadıkça onun bu yalan söylediğini hatırından çıkartmazdı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi;  İbn Hibban, Sahih, 5736 Hasendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2950- Senin için Güneş Aydınlığı Gibi Aydınlık Olan Şeyler Dışında (Hiçbir Şeye) Şahitlik Etme