HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2947- Dava Sahipleri Hakimin Önünde Otururlar

 

7111- *Bana el-Hasan b. Hakim el-Mervezi haber verdi. Bize Ebu'l-Müveccih bildirdi, bize Abdan bildirdi. Bana Mus'ab b. Sabit b. Abdullah b. ez-Zubeyr babası (Sabit)'ten haber verdiğine göre babası Abdullah b. ezZubeyr ile kardeşi Amr b. ez-Zubeyr arasında bir anlaşmazlık vardı. Abdullah b. ez-Zubeyr, Said b. el-As'ın huzuruna girdi. O sırada Amr b. ez-Zubeyr de onunla birlikte divanın üzerinde bulunuyordu. Said, Abdullah'a: (Sen de) buraya (gelotur) dedi. Ancak Abdullah: Hayır, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hükmü ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın sünnetine göre hasımlar hakimin önünde oturur dedi. [Hasendir]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7112- ... Bize Ebu Muaviye, el-Ameş'ten, o el-Kasım'dan, o babasından, o Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Her kime hüküm vermek için bir husus arzedilecek olursa Allah'ın kitabındaki buyruklara göre hüküm versin. Şayet ona aziz ve celil olan Allah'ın kitabında bulunmayan bir husus dava edilirse o takdirde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hüküm ile hüküm versin. Eğer ona aziz ve celil olan Allah'ın kitabında da bulunmayan, Nebisinin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da hakkında hüküm vermediği bir husus gelirse bu sefer Salihlerin dediklerine göre hüküm versin. Eğer ona Allah'ın kitabında bulunmayan, Nebisinin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hakkında hüküm vermediği, salih kimselerin de hakkında hüküm vermediği bir husus gelirse kendi görüşüne göre içtihad etsin. Eğer bunu beceremeyecek olursa açıkça söylesin ve utanmasın.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Senetteki el-Kasım ise Kasım b. Abdurrahman b. Abdullah b. Mesud'dur.

 

Diğer Tahric: Sahihtir. Nesai, VIII, 230. Hadisin akabinde: Bu hadis ceyyiddir, ceyyiddir demiştir.

 

 

 

7113- ... Bize Said b. Ebi Arube Katade'den, o Said b. Ebu Burde'den, o babasından, o dedesi Ebu Musa’dan rivayet ettiğine göre iki adam bir devenin yahutta bir bineğin (her birisi ayn ayn) kendilerine ait olduğunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda dava ettiler. Ancak onlardan birisinin herhangi bir delili yoktu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da her ikisinin o hayvanda ortak olduğuna hükmetti.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Hemmam b. Yahya bu hadisin metninde Said b. Ebu Arube'ye muhalefet etmiştir:

 

 

 

7114- Bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub bildirdi (H). Bana ayrıca Ebu'l-Velid ve Ebu Bekr b. Kureyş de haber verdi. Bize el-Hasen b. Süfyan tahdis etti. Bize Hutbe b. Halid tahdis etti, bize Hemmam b. Yahya tahdis etti. Bize Katade, Said b. Ebu Burde’den tahdis etti. O babasından, o Ebu Musa’dan rivayet ettiğine göre iki adamın her biri aynı devenin kendisine ait olduğunu iddia etti ve onların her biri de buna dair iki şahit getirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da onu ikisi arasında paylaştırdı.

 

Bu hadis de aynı şekilde Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7115- *Bana Usame b. Zeyd, Üm mü Seleme'nin azatlısından haber verdi.

O Ümmü Seleme (r.anha)’dan şöyle dediğini nakletti: İki adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek aralarındaki miras malları hususunda iddialarda bulundular ama her ikisinin de herhangi bir delilleri yoktu. Bu sebeple Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine eşit olarak paylaştırmalarını ve olabildiği kadar adaleti gözetmelerini sonra da kura çekmelerini ve onların her birinin diğerine hakkını helal etmesini emir buyurdu. [Sahih]

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ümmü Seleme'nin azatlısı ise rivayetleri Buhari ve Müslim'in sahihlerinde yer almış bulunan Ubeydullah b. Ebi Rafi'dir.

 

 

 

7116- * ... Bize Usame b. Zeyd tahdis etti, bana Ümmü Seleme'nin azatlısı Ubeydullah b. Ebi Rafi tahdis etti: Ümmü Seleme (r.anha)'yi şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında idim. İki adam onun yanına gelerek aralarındaki bir miras hususunda birbirlerinden davacı oldular ama onlardan hiçbirisinin de elinde bir delili yoktu. Onların her biri de diğeri hakkında: Ey Allah'ın Rasulü bu benim hakkımdır ve ben bunu filan kişiden istiyorum diyordu. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Hayır (böyle olmaz) ama gidin. Adil bir şekilde hakkı gözetin sonra aranızda kura çekin sonra paylarınızı alın sonra da sizden her biriniz arkadaşına (hakkı geçmişse) helallik versin."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7117- * ... Bize Abdulvaris, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Ebu Yahya’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre bir adam bir başkasında bir hak alacağının olduğunu iddia etti. Her ikisi de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda davalaştılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan (davacıdan) beyyine istedi. Davacı: Beyyinem yok dedi. Allah Rasulü diğerine (davalıya): "Yemin et" dedi. O da yemin ederek: Allah'a yemin olsun ki onun yanında bir alacağı yoktur dedi. Bu sefer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aksine onun hakkı senin yanındadır. Haydi ona hakkını öde" buyurdu. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına şahadet getirmen (yalan yere) yaptığın yeminin için bir kefarettir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7118- " ... Bize Süfyan, el-Hasan b. Amr'dan tahdis etti. O Muhammed b. Müslim es-Saib’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimin eğer korkuya kapılarak zalime: Ey zalim demediğini gördüğün takdirde artık onlara elveda denilmiş demektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 163, 190; Taberani, Mekarimu'l-Ahlak, 80

 

 

 

7119- ... Bize el-Eclah, eş-Şabi’den tahdis etti. O Abdullah b. el-Halil’den, o Zeyd b. Erkam’dan rivayet ettiğine göre Ali (r.a)'yi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yemen'e göndermişti. Üç kişi bir çocuk hakkında anlaşmazlığa düşmüş ve ona davacı olarak gelmişlerdi. Her birisi onun kendi oğlu olduğunu iddia ediyordu. (Zeyd) dedi ki: Önce iki kişi ile yalnız kaldı ve: İkiniz gönül hoşluğuyla diğerine (bunu) verir misiniz dedi. İkisi de hayır dediler. Yine iki kişi ile baş başa kalarak onlara da aynı şeyi söyledi, bu diğer ikisi de hayır dediler. Bu sefer: Gördüğüm kadarıyla anlaşmak istemeyen huysuz ortaklarsınız ben de aranızda kura çekeceğim. Aralarında kura çektikten sonra onu onlardan birisine verdi ve diğer ikisine de diyetin üçte ikisini tazminat olarak ödetti. (Zeyd) dedi ki: Bu (Ali'nin verdiği hüküm) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredilince azı dişleri görününceye kadar güldü. 

 

Buhari ve Müslim (Allah ikisinden de razı olsun) el-Eclah b. Abdullah el-Kindi'den rivayet almayı kabul etmemişlerdir ama onun naklettiği rivayetler arasında terkedilmiş (metruk) yoktur çünkü ona yöneltilen tenkit mezhebi görüşlerinden dolayıdır.

 

Diğer Tahric: Humeydi, Müsned, 785; İmam Ahmed, Müsned, IV, 374; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VII, 352; Nesai, VI, 182; İbn Mace, 2348; Ebu Davud, 2522; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 267; Taberani, Kebir, 4990 el-Eclah'dan bu şekilde gelen çeşitli rivayet yollarıyla onun rivayetleri de hasendir.

 

 

 

7120- ... Bize Cerir, Mansur’dan bildirdi. O Mücahid’den, o Zubeyr'in azatlısı Yusuf'tan, o Abdullah b. ez-Zubeyr’den şöyle dediğini nakletti: Zemea'nın kendisiyle ilişki kurduğu bir cariyesi vardı. Bir başka adamın da onunla ilişki kurduğuna dair bir zan da besleniyordu. Zemea bu cariye hamile iken öldü sonra cariye kendisiyle ilişki kurduğu zannedilen o adama benzeyen bir çocuk doğurdu. Sevde (durumu) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sözkonusu edince şöyle buyurdu: "Miras onundur (yani bu çocuk Zemea'ya mirasçıdır). Sana gelince sen de ondan hicabın arkasına saklan çünkü o senin kardeşin değildir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, vı, 180; Hafız İbn Hacer, Fethu'I-Bari, XII, 31'de has en olduğunu söylemiştir.

 

 

 

7121 - ... Bize Ziyad b. Sad'ın, Hilal b. Usame’den haber verdiğine göre Medine halkından doğru bir adam olan Ebu Meymune Süleyman dedi ki:

Ben Ebu Hureyre (r.a)'ın yanında oturuyorken beraberinde bir oğlu bulunan kocası tarafından boşanmış Harisi bir kadın ona gelerek şöyle dedi: Ey Eb-Hureyre sonra kendi diliyle konuştu. Ona Farsça şöyle dedi: Kocam oğlumu almak istiyor. (Ebu Meymune) dedi ki: Derken kocası da geldi ve: Beni (oğlumdan) kim ayırabilir dedi. Ebu Hureyre şöyle dedi: Ben bu hususta (kendi görüşümle) bir şey demeyeceğim. Ancak ben şunu duydum (ve gördüm). Bir kadın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ben de onun yanında bulunuyorken gelerek şöyle dedi: Babam anam sana feda olsun. Kocam benim bu oğlumu elimden almak istiyor. Halbuki o (oğlum) bana Ebu Utbe kuyusundan su getirip içiriyor ve artık onun bana faydası dokunuyor dedi. Allah Rasulü: "Onun için kura çekiniz" buyurdu, kocası: Ey Allah'ın Rasulü kocamdan beni kim ayırabilir dedi. Bu sefer Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey çocuk bu senin baban, bu da senin annendir. Sen bu ikisinden hangisini istiyorsan onun elinden tut" buyurdu. Çocuk da annesinin elinden tutunca annesi onu alıp gitti. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2948- Her Bir Hurma Ağacının Dallarının Uzandığı Yer Onun Koruma Alanıdır