HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2946- Allah Haksızlık Yapmadıkça Hakim ile Beraberdir

İhmal eden görmezden gelen ...

 

7108- ... Bize Ebu'l-Avvam, Ebu İshak eş-Şeybani’den tahdis etti. O İbn Ebi Evfa (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki Allah haksızlık etmediği sürece hakim ile beraberdir, Eğer haksızlık ederse aziz ve celil olan Allah da ondan uzaklaşır,"

 

Burada Ebu'l-Avvam künyeli zat İmran b. Davud el-Kattan'dır. Senet sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1330; İbn Mace, 2312. Tirmizi hasen, gariptir demiştir.

 

 

 

***********************************

İhmal eden görmezden gelen ...

***********************************

 

7109- ... Yezid b. Ebi Meryem'den, o el-Kasım b. Muhaymire'den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından Ebu Meryem’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Her kim Müslümanların herhangi bir işinin başına getirilirde onların gereklerini, ihtiyaçlarını, fakirliklerini, muhtaçlıklarını (takip etmemek için) onların yanına çıkmayacak, görünmeyecek olursa aziz ve celil olan Allah da kıyamet gününde onun ihtiyaçlarını, fakr-u zaruretini, çaresizliğini görmeyecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ravileri Şamlı olan sahih bir senettir.

Bunun ayrıca Basralı ravilerden oluşan sahih bir senetle Amr b. Murre el-Cuheni’den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan diye gelen bir şahidi de vardır:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2932; Tirmizi, 1348; Dulabi, el-Kuna, I, 53; Müsnedu'ş-Şamiin, 1404; İbn Asakir, XIX/84, 1-2; Taberani, Kebir, XXII, 832 Yezid b. Ebi Meryem yoluyla böylece rivayet etmişitr. Hakim'in dediği gibi yüce Allah'ın izniyle sahih bir hadistir.

 

 

 

7110- Bunu bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi. .. Bize Hammad b. Seleme, Ali b. el-Hakem’den, o Ebu Hasen’den, o Amr b. Murre’den şöyle dediğini nakletti: Muaviye b. Ebi Süfyan (r.a)'a şöyle dedim: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kim kapısını muhtaçların, ihtiyaç sahiplerinin ve yoksul kimselerin yüzüne kapatacak olursa Allah da onun ihtiyacının, muhtaçlığının, fakirliğinin ve yoksulluğunun karşısına semanın kapısını kapatır."

 

Diğer Tahric: Tirmizi, i, 249; İmam Ahmed, Müsned, IV, 231; Ebu Hasen künyeli ravinin nispeti el-Cezeri olup meçhul birisidir ama hadisin Ebu Davud, 2948 ve İbn Asakir, XIX/84, 1-2'de yer alan ve sahih olan bir başka senedi de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2947- Dava Sahipleri Hakimin Önünde Otururlar