HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1755- Ömer (r.a)'ın Nesebi ve bazı menkıbeleri

 

4533- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Haccac b. Ebi Meni', dedesi Ubeydullah b. Ebi Ziyad er- Rusafi’den tahdis etti. O ezZühri'den. Bana Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti. .. Bana Mus'ab b. Abdullah ez-Zubeyri tahdis etti. Her ikisi dedi ki: Ömer b. elHattab'ın dedesi Nufeyl'dir. Onun babası Abduluzza, onun Rıyah, onun Abdullah, onun Kurd, onun Rezah, onun Adiyy, onun Kabb, onun Vueyb, onun Galib, onun Fihr'dir. Bunu her ikisi de söz birliği halinde ifade ettiler. Yine ikisi dedi ki: Annesinin adı Hanteme'dir. Babasının adı Haşim, onun elMuğire, onun Abdullah, onun Ömer, onun adı Mahzum'dur. Anneannesinin adı Şifa ise Abdu Kays'ın kızıdır. Onun babasının adı Adiyy, onun Sad, onun Teym'dir. (Ömer'in) künyesi Ebu Hafs'dır. Ebu Bekr (r.a) vefat ettiği günü halifeliğe seçildi. Bugün ise Cumade'l-Ahire'nin bitmesine sekiz gün kala Salı gününe rastlar.

 

 

4534- * ... Bize İbrahim b. Said, Muhammed b. İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Bekr'in vefatı ile onun yerine Ömer'in (Allah ikisinden de razı olsun) halife seçilmesi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vefatından sonra iki yıl üç ay ve yirmi iki gün sonra gerçekleşmiştir.

 

 

4535- * ... Bize Şeyban b. Abdurrahman en-Nahvi, Asım'dan tahdis etti. O Zirr’den şöyle dediğini nakletti: Bir bayram gününde Medineliler ile birlikte dışarıya çıkmıştık. Ömer b. el-Hattab (r.a)'ı çıplak ayakla yürüyen, saçları dökülmüş esmerce bir yaşlı sol elini de kolaylıkla kullanabilen, adeta bir binek üzerinde imiş gibi insanlara yukarıdan bakan uzun boylu nispeten sert desenli, kırmızıya çalan kaba bir elbise giyinmiş olduğu halde gördüm. Ey Allah'ın kulları! Hicret edin ama hecr etmeyin (birbirinize darılmayın). Her biriniz bir tavşana parmak uçları ile küçük bir taş yahut (normal büyüklükte) bir taş atarak tavşan avlayıp onu yemekten kaçınsın. Ama mızrakların ve okların sivriltilmiş uçları sizin için o (av) hayvanı() meşru bir şekilde kessin diyordu.

 

Diğer Tahric: İbn Sad, III, 323 bazıları Buhari ve Müs!im'in şartına göre sahih olan çeşitli yollardan tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1757- Ömer'e (Emiru'I-Mu'minin) Unvanının Veriliş Sebebi