HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1757- Ömer'e (Emiru'I-Mu'minin) Unvanının Veriliş Sebebi

 

4536- *Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti. .. Bize Yakub b. Abdurrahman el-İskenderani, Musa b. Ukbe'den tahdis etti. O İbn Şihab'dan rivayet ettiğine göre Ömer b. Abdulaziz, Ebu Bekr b. Süleyman b. Ebi Hasme'ye sordu:

Niçin Ebu Bekr (r.a) döneminde yazışmalarda Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın halifesinden diye yazılıyordu. Sonra Ömer önceleri Ebu Bekr'in halifesinden diye yazmaya başladı. Peki, ilk olarak müminlerin emirinden diye kim yazdı? Ebu Bekr b. Süleyman dedi ki: İlk muhacir kadınlardan birisi olan eş-Şifa'nın bana tahdis ettiğine göre Ömer b. el- Hattab (r.a) Irak'taki bir valisine kendisine güçlü kuvvetli iki adam gönderme si için bir mektup yazdı. Bu iki kişiye Irak'a ve Iraklılara dair soru soracaktı. Irak valisi de ona Lebid b. Rabia ile Adiyy b. Hatem'i gönderdi. Her ikisi de Medine'ye geldiklerinde develerini mescidin avlusunda çöktürdükten sonra mescide girdiler. Orada Amr b. el-As'ı görünce: Ey Amr! Müminlerin emirinin huzuruna girelim diye bizim için izin iste dediler. Cevap olarak Amr: İkiniz Allah'a andalsun ki ona isabetli bir unvan verdiniz. O emirdir, bizler de müminleriz dedi. Hemen Amr kalkıp, müminlerin emiri! Ömer'in yanına girdi ve: es-Selamu aleyke ey müminlerin emiri dedi. Ömer:

Ey As'ın oğlu! Böyle bir ismi kullanmak nereden hatırına? geldi. Rabbim bilir ki bu söylediğini mutlaka açıklamalısın. Amr şöyle dedi: Lebid b. Rabia ile Adiyy b. Hatim gelip develerini mescidin avlusuna çöktürdüler. Sonra benim yanıma girerek bana: Ey Amr! Müminlerin emirinin huzuruna girebilmek için bize izin iste dediler. Allah'a yemin olsun ki onlar senin için isabetli bir unvan kullandılar. Bizler de müminleriz, sen de emirimizsin dedi. (Ebu Bekr b. Süleyman devamla) dedi ki: İşte o günden itibaren yazışmalarda bu isim kullanıldı. eş-Şifa ise Ebu Bekr b. Süleyman'ın büyükannesi idi.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, I, 48 bu yoldan; Mecmau'z-Zevaid, IX, ı'de ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. es-Savaiku'l-Muhrika'da ise (s. 90) aynı zamanda el-Askeri'nin Delailu'nNubuvve'de bu hadisi zikrettiğini belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1758- islam'dan Başka Bir Şeyde izzeti Ne Zaman Ararsanız, Allah Sizi Zelil Edecektir