HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1754- İnsanlar Binek Üzerinde Olduğu Halde Halifenin Yürümesi

 

4527- * ... Bana Yunus, İbn Şihab'dan haber verdi. O Said b. elMuseyyeb (r.a)'dan rivayet ettiğine göre Ebu Bekr (r.a) Şam tarafına Yezid b. Ebi Süfyan, Amr b. el-As ve Şurahbil b. Hasene(nin komutasındaki) orduları gönderdiği vakit Seniyetu'l-Veda denilen yere varıncaya kadar onlarla birlikte yürüdü. Bu sefer: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın halifesi biz binekli olduğumuz halde sen yürüyorsun? dediler.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4528- * ... Bize Bişr b. el- Mufaddal, Abdullah b. Muhammed b. Akil’den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah (r.a)'tan: Halifeliği esnasında Ebu Bekr (r.a)'ın huzuruna girdim dediğini nakletmektedir.

 

Yine onun isnadıyla Cabir (r.a)’den: Ebu Bekr'in halifeliği döneminde bize Bahreyn’den bir mal geldi dediğini nakletmektedir.

 

 

 

4529- * ... Bize Abdurrahman b. Muhammed el-Muharibi, el-Haccac b.

Dinar’dan tahdis etti. O İbn Sirin’den, o Ubeyd’den şöyle dediğini nakletti:

Uyeyne b. Hısn ile el-Akra b. Habis, Ebu Bekr (r.a)'ın huzuruna gelerek: Ey Allah Rasulünün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halifesi! dediler.

 

 

4530- * ... Bize Şu'be, Kays b. Müslim'den tahdis etti. O Tarık b. Şihab’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı gördüm ve Ebu Bekr'in halifeliği döneminde de gazaya katıldım.

 

 

4531- * ... Bize Eslem el-Kufi, Murre et-Tayyib'den tahdis etti. O Zeyd b. Erkam (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekr es-Sıddik ile birlikte idik, ağladı. Biz: Ey Allah'ın Rasulünün halifesi! Bu ağlamanın sebebi ne? dedik.

 

 

4532- * ... Bize Ebu Bekr b. Ayyaş, Asım’dan tahdis etti. O Zin’den, o Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) icma ile (ittifakla) Ebu Bekr (r.a)'ı halife olarak tayin etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1755- Ömer (r.a)'ın Nesebi ve bazı menkıbeleri