HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1751- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ebu Bekir'e Namazda insanlara imamlık Yapmasını Emretmesi

 

4516- ... Bize Ömer b. Ali el-Mukaddemi, Ebu Hazim'den tahdis etti.

O Sehl b. Sa'd (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bilal öğle namazı için ezan okudu. Bu sırada da Amr b. Avf oğulları (mahallesi) tarafından aralarında bir anlaşmazlık çıktığına ve hatta birbirlerine taş dahi attıklarına dair bir feryat ederek gelen bir haberci dahi geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların yanına giderken: "Ey Ebu Bekr! Namaz için kamet getirilecek olursa öne geç ve insanlara (cemaate) sen namaz kıldır" buyurdu. Ebu Bekr: Peki, dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vefatı ile neticelenen hastalığı sırasında böyle bir hususun gerçekleştiğini ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6767; Ebu Davud, 581; İmam Ahmed, Müsned, V, 331; Taberani, Kebir, 5958. Kaynaklarda bu hadis buradakinden daha mükemmeldir. Hadisi Heysemi, Mecmau'z-ZeVaid, V, 181'de zayıfbir senetle gelmiş, bir fazlalık sebebiyle zikretmiş bulunmaktadır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Buhari'de vardır.

 

 

 

4517- *Bize Fakih Ebu Bekr Ahmed b. Selman Bağdat'ta haber verdi. Bize Cafer b. Muhammed b. Ebu Osman et-Tayalisi tahdis etti. Bize Nasr b. Mansur el-Mervezi tahdis etti. Bize Bişr b. el-Haris tahdis etti, bize Ali b. Mushir tahdis etti. Bize el-Muhtar b. Fulful, Enes b. Malik (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Mustalık oğulları beni Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gönderip: Bizim için RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a: Senden sonra zekatlarımızı kime ödeyelim? diye sor dediler.

(Enes) dedi ki: Onun yanına gidip ona sordum, o: "Ebu Bekr'e" buyurdu. Ben de onların yanlarına giderek onlara cevabımı bildirince şöyle dediler: Ona git ve ona şunu da sor: Ebu Bekr'in başına bir iş gelirse kime (ödeyeceğiz?). Yine ona gittim ve ona sorunca: "Ömer'e" buyurdu. Yanlarına gidip onlara cevabı bildirince, onlar ona dön ve sor Ömer'in başına bir iş gelirse kime (ödeyeceğiz?) dediler. (Enes dedi ki): Yine onun yanına gittim, sordum. Allah Rasulü:

"Osman'a" buyurdu. Ben de onlara geri dönüp cevabın bildirdim. Bu sefer:

Yine ona dön ve ona: Osman'ın başına bir iş gelirse kime (ödeyeceğiz?) diye sor dediler. Ben de ona sorunca şöyle buyurdu: "Şayet Osman'ın başına da bir iş gelecek olursa zaman durdukça vay sizin halinize!" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4518- * ... Bize Galib el-Kurkusani babasından tahdis etti. O Habib b. Ebi Habib’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Hassan b. Sabit'e: "Ebu Bekr hakkında bir şey söyledin mi?" dediğine tanık oldum. O evet deyince, Allah Rasulü: "Söyle de (neler söylediklerini) dinleyeyim" buyurdu. Hassan dedi ki: (Onun hakkında şunları) söyledim:

 

"İkinin ikincisiydi o yüksek mağarada

Dağa tırmandığında, düşman onun etrafını kuşatmış idi

Bilmişlerdi bütün yaratılmışlar arasında Allah Rasulünün

En sevdiği kişi olduğunu ve kimseyi ona denk görmediğini."

 

 

4519- * ... Bize Malik b. Miğvel, Ebu'ş-Şa'sa el-Kindi'den tahdis etti. O Murre et-Tayyib’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Süfyan b. Harb, Ali b. Ebi Talib (r.a)'a gelerek şöyle dedi: Bu işe (halifeliğe) ne oldu ki Kureyş'in sayıca ve varlığı itibariyle en az ve en güçsüzleri arasından birisine verildi. -Bu sözleriyle Ebu Bekr'i kastediyor.- Allah'a yemin ederim ki arzu ederse ben bu şehri onun aleyhine atlılarla ve piyadelerle doldururum. Bunun üzerine Ali şöyle dedi: Ey Ebu Süfyan! İslam'a ve Müslümanlara çok uzun bir süre düşmanlık ettin ama bunun ona hiçbir zararı olmadı. Bizler Ebu Bekr'in bu işin ehli olduğunu gördük.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1752- Allah Kullarına Genel Olarak, Ebu Bekr'e ise Özel Olarak Tecelli Edecektir