HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1752- Allah Kullarına Genel Olarak, Ebu Bekr'e ise Özel Olarak Tecelli Edecektir

 

4520- * ... Bize Muhammed b. Halid el- Hubuli tahdis etti. Bize Kesir b. Hişam el-Kilabi tahdis etti. Bize Cafer b. Burkan, Muhammed b. Süka'dan tahdis etti. O Muhammed b. el-Münkedir'den, o Cabir b. Abdullah (r.a.)'tan şöyle dediğini nakletti: Bizler Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanında iken ona Abdulkayslıların heyeti geldi. Onlardan birisi boş sözler söyledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekir'e dönerek:

"Ey Ebu Bekr! Ne söylediklerini işittin mi?" buyurunca, Ebu Bekr: Evet, ey Allah'ın Rasulü! Hem de o sözlerini anladım deyince, Allah Rasulü: "O halde onlara cevap ver" buyurdu. (Cabir) dedi ki: Bunun üzerine Ebu Bekr (r.a.) onlara bir cevap verdi, hem de güzel bir cevap. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Ey Ebu Bekr! Allah sana en büyük rıza'yı bahşetti" buyurdu. Böyle deyince orada bulunanların birisi: Ey Allah'ın Rasulü! En büyük rıza nedir? diye sordu. Allah Rasulü: "Allah ahirette bütün kullarına genelolarak tecelli (görüneceği) edeceği halde, Ebu Bekir'e de özel olarak tecelli edecektir" cevabını verdi.

 

 

4521 - * ... Bize Veki', Ebu'l- Uneys’den bildirdi. O İbn Ebi Muleyke’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Şayet Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eğer kimseyi halife olarak tayin edecek olsaydı Ebu Bekr ve Ömer (r.anhuma)'ı halife tayin edecekti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sahihtir.

 

 

 

4522- * ... Bize Asım, Zirr’den tahdis etti. O Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Müslümanların güzel gördükleri şey Allah nezdinde de güzeldir. Müslümanların kötü gördükleri şey de Allah nezdinde kötüdür. Ashabın tamamı da Ebu Bekr (r.a)'ı halife tayin etmeyi uygun görmüşlerdir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun senet itibariyle bundan daha sahih bir şahidi de vardır. Ancak bl: senette de mürsellik vardır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 1, 379; ez-Zeyni, Emali, 88'de; Keşfu'I-Estar, I, 8ı; Taberani, Kebir, IX, 11S; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1, 333; Hatib el-Bağdadi, el-Fakih ve'I-Mütefakkıh, I, 166. Bu Asım hakkında zararsız bazı eleştirilerden ötürü hasen bir senettir.

 

 

 

4523- *Bunu bize Ebu'l-Abbas el-Mahbubi haber verdi, bize Said b. Mesud tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Davud b. Ebi Hind, eşŞa'bi’den bildirdi. O İbn Mesud (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ruhu kabzedilince muhacirlerle ensar Benu Saide sakifesinde (sundurmasının altında) bir araya gelip (hep birlikte) Ebu Bekr'e bey'at ettiler. Ben de Ümmü Seleme'ye gittim ve ona: İnsanlar Ebu Bekir'e bey'at etti dedim.

 

 

4524- * ... Bize Şuayb b. Meymun, Husayn b. Abdurrahman’dan tahdis etti. O eş-Şa'bi’den, o Ebu Vail’den şöyle dediğini nakletti: Ali b. Ebi Talib (r.a.)'a: Bize halife olacak birisini tavsiye etmez misin? denildi. O şu cevabı verdi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kimseyi halife tayin etmemişken, ben nasıl halife tayin ederim ama eğer Allah insanlar hakkında hayır dileyecek olursa onların nebilerinden sonra aralarındaki en hayırlı kimsenin etrafında bir araya gelip ittifak etmelerini sağladığı gibi benden sonra en hayırlıları etrafında onları bir araya getirecektir, diye cevap verdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Ashab-ı Kiram'ın (r.anhum) Ona (Ebu Bekir'e) Ey Allah Rasulü'nün Halifesi! Diye Hitap Etmek Hususunda icma Ettiklerine Dair Ashabdan Gelen Sahih Rivayetler

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1753- Ashab-ı Kiram'ın Ebu Bekir'e: Ey Allah Rasulünün Halifesi! Diye Hitap Etmeleri