HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1749- Şeyhayn (Ebu Bekr ve Ömer)'in Faziletlerine Dair Hadisler

 

4508- * ... Bize Ebu Bekr Muhammed b. Süleyman b. el-Haris el-Vasıti tahdis etti. Bize Ebu İsmail Hafs b. Ömer el-Eyli tahdis etti. Bize Mis'ar b. Kidam, Abdulmelik b. Umeyr’den tahdis etti. O Rib'ı b. Hiraş’dan, o Huzeyfe b. el -Yeman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Benden sonra gelecek iki kişi olan Ebu Bekr ve Ömer'e uyunuz. Ammar'ın hidayetiyle hidayet bulunuz, İbn Umm Abd'ın (Abdullah b. Mesud'un) ahdine de sımsıkı sarılınız."

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3663; İbn Mace, 97. Her iki kaynakta da hadisin sonunda yer alan: " ... Hidayet bulunuz" ibaresi yoktur. Hadisin kaynakları ile ilgili diğer bilgiler için son rivayet yolundaki kaynaklara bakınız.

 

 

 

4509- * ... Bize Yahya b. Abdulhamid tahdis etti, bize babam Süfyan b. Said’den ve Mis'ar b. Kidam’dan tahdis etti. Onlar Abdulmelik b. Umeyr’den, o Ribi b. Hiraş’dan, o Huzeyfe (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Benden sonra gelecek olan iki kişiye Ebu Bekir'e ve Ömer'e uyunuz. Ammar'ın hidayet yolunu izleyiniz, İbn Umm Abd'ın ahdine de sımsıkı sarılmız."

 

 

4510- ... Bize Mis'ar, Abdulmelik b. Umeyr’den tahdis etti. O Rib'i b. Hiraş’dan, o Huzeyfe (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Benden sonra gelecek olan iki kişiye Ebu Bekr ve Ömer'e uyunuz. Ammar'ın hidayeti ile hidayet bulunuz, İbn Umm Abd size bir şey söylediği zaman onu tasdik ediniz."

 

 

4511- ... Bize Süfyan, Abdulmelik b. Umeyr'den tahdis etti, o Rib'i b. Hiraş'ın azatlısı Hilal’den, o Rib'i b. Hiraş’dan, o Huzeyfe (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Benden sonra gelecek olan iki kişiye Ebu Bekir ve Ömer'e uyunuz."

 

Bunda fazlalık yoktur.

 

 

 

4512- Bu hadisi bana ayrıca fakih Ebu Bekr Muhammed b. Ubeydullah da tahdis etti ... Bize Süfyan b. Uyeyne, Mis'ar’dan tahdis etti. O Abdulmelik b. Umeyr'den, o Rib'i b. Hiraş'dan, o Huzeyfe b. el-Yeman (r.a)'dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Benden sonra gelecek olan iki kişiye Ebu Bekr ve Ömer'e uyunuz. Ammar'ın hidayeti ile hidayet bulunuz ve İbn Umm Abd'in ahdine de sımsıkı sarılınız."

 

Bu hadis Şeyhayn'in (Ebu Bekr ve Ömer'in) faziletleri hususunda nakledilmiş rivayetlerin en üstünlerinden birisidir. Bu isnadı es-Sevri ve Mis'ar’dan, Yahya el- Himmani ikame etmiştir. Aynı şekilde Mis'ar’dan, Veki’den ve Hafs b. Ömer el-Eyli'den gelen bir rivayet olarak da ikame etmiş (doğrultmuş)dir. Sonra da el-Humeydi ve başkaları bunu yalnızca İbn Uyeyne'den diye rivayet etmişlerdir. İbn Uyeyne’den gelen isnadı da İshak b. İsa b. ed-Dabba ikame etmiş bulunmaktadır. İşte bu zikrettiklerimizle Buhari ve Müslim bunu tahriç etmeseler dahi bu hadisin sıhhati Sabit olmaktadır.

Bizler bunun Abdullah b. Mesud’dan gelen sahih bir isnad ile bir şahidini de bulduk.

 

 

 

4513- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel bildirdi, bize İbrahim b. İsmail b. Yahya b. Seleme b. Kuheyl tahdis etti, bize babam kendi babasından tahdis etti. O dedesinden, o Ebu'z-Za'ra’dan, o Abdullah b. Mesud (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Benden sonra gelecek olan iki kişiye Ebu Bekr ve Ömer'e uyunuz. Ammar'ın hidayet yolunu izleyiniz, İbn Mesud'un ahdine de sımsıkı sarılınız."

 

Diğer Tahric: Beğavi, Şerhu's-Sünne, XIV, 102; Taberani, Kebir, 8426; Tirmizi, 3805; Temmam, Fevaid, 1464; Zehebi: Senedi vahidir demiştir. Derim ki: Yahya b. Seleme dolayısıyla zayıf olduğunu belirtmiştir. Aynı şekilde Tirmizi de ondan ötürü zayıf olduğunu söylemiştir. Şu kadar var ki şahidi sebebiyle hasen kabul edilebilir. Ayrıca bunun Enes, Ebu'd-Derda, İbn Ömer ve Ebu Bekre’den de gelen bir şahidi de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1750- Halifelik Hususunda Ayrılığın Ortaya Çıkması Sonra da Ebu Bekr (r.a)'ın Halifeliği Üzerinde icma Edilmesi