HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1747- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın insanlar Arasında En Çok Sevdiği Kimseler Ebu Bekr Sonra Ömer Sonra Ebu Ubeyde'dir

 

4502- ... Bize Abdullah b. idris, Muhammed b. Amr’dan tahdis etti. O Yahya b. Abdurrahman b. Hatıb’dan şöyle dediğini nakletti: Aişe (r.anha) dedi ki: Hatice (r.anha) vefat edince Hakim kızı Havle Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelerek:

Evlenmeyecek misin? dedi. Allah Rasulü: "Kim(in ile)?" buyurdu. Havle: Dilersen bakire birisi ile dilersen dul birisi ile (evlenebilirsin) dedi. Allah Rasulü:

"Bakire kim, dul kim?" diye sordu. Havle: Bakire Allah'ın yarattıkları arasında senin en çok sevdiğin kişinin kızı olan Ebu Bekr (r.a)'ın kızı Aişe, dul ise Zem'a kızı Sevde dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, XXIII, 57, XXIV, 80 Muhammed b. Amr yoluyla. Mecmau'z-Zevaid, IX, 225'te ravileri Muhammed b. Amr dışında Sahih'in ravileridir, o da rivayet ettiği hadisleri hasen olan birisidir demiştir.

 

 

 

4503- ... Bize Müsedded tahdis etti, bize Kehmes, Abdullah b. Şakik’den şöyle dediğini tahdis etti: Aişe (r.anha)'a Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlar arasında en çok kimi severdi? diye sordum. Aişe: (En çok) Ebu Bekir'i sonra Ömer'i sonra Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı (severdi) dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3657; Nesai, Fedail, s. 97; İbn Mace, 102; Ebu Ya'la, Müsned, VIII, 178 sahih bir hadistir.

 

 

 

4504- * ... Bize Asım b. Ömer Suheyl b. Ebi Salih'ten tahdis etti. O Muhammed b. İbrahim b. el-Haris'den, o Ebu Seleme b. Abdurrahman'dan, o Ebu Erva ed-Devsi’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanında oturuyordum. Derken Ebu Bekr ve Ömer (r.a) geldi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "İkinizle beni güçlendiren Allah'a hamdolsun" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4505- * ... Bize Hafs b. Ömer tahdis etti, bize Mis'ar b. Kidam, Abdulmelik b. Umeyr'den tahdis etti. O Rib'i b. Hiraş'dan, o Huzeyfe b. el-Yeman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim:

"Meryem oğlu İsa'nın havarileri gönderdiği gibi ben de dört bir yana insanlara sünnetleri ve farzlan öğretecek adamlar göndermek istedim." Ebu Bekr ve Ömersiz ne yapacaksın? denilince, o: "Ben onlarsız yapamam. Onlara ihtiyacım var. Çünkü her ikisinin de dindeki durumu (insan için) kulak ve göz(ün bedendeki durumu) gibidir."

 

Bu Hafs b. Ömer el-Adeni'nin Mis'ar’dan münferid olarak rivayet etmiş olduğu bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, IX, 53'te belirtildiği üzere bunu Taberani Evsat'ta rivayet etmiştir. Heysemi: Senedinde Hafs b. Ömer el-Eyli vardır ki o zayıfbir ravidir demiştir. Derim ki: Bu hadisi Hafs münferiden rivayet etmiştir. Bundan dolayı Zehebi Telhis'inde: Vahidir demiştir.

 

 

 

4506- * ... Bize Mincab b. el- Haris tahdis etti, bize Husayn b. Ömer elAhnesi tahdis etti. Bize Muharik, Tarık’dan, o Ebu Bekr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın üzerine: "Muhakkak ki Rasulullahın huzurunda seslerini alçaltanlar Allah'ın kalplerini takva için seçtiği kimselerdir." (Hucmat, 3) buyruğu nazil olunca Ebu Bekr (r.a) şöyle dedi: Ben de kendi nefsime Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ancak sırdaş iki kardeşin (birbirleriyle) konuştukları gibi konuşacağıma dair and verdim.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: el-Bahru'z-Zehhaf ve Keşfu'l-Estar, 2257'de belirtildiği üzere hadisi Bezzar, Müsned, 56, s. 200'de tahriç etmiştir. Bezzar bu hadisi Husayn b. Ömer'in bu şekilde rivayet ettiği bir hadis olarak tahriç ettikten sonra: Biz bu hadisin muttasıl olarak ancak bu yoldan rivayet edildiğini biliyoruz. Husayn ise kendisine mutabaatın bulunmadığı birtakım hadisler tahdis etmiş birisidir demektedir. Heysemi de bu hadisi Mecmau'z-Zevaid, VII, 108'de kaydettikten sonra sözü geçen Husayn dolayısıyla illetli olduğunu belirterek: O metruk bir ravidir. Bununla birlikte el-İcli onun sika olduğunu belirtmiştir demektedir. İşte bundan dolayı Zehebi Telhis'inde de: Husayn vahi bir ravidir demektedir. İbn Adiyy hadisi II, 396'da sözü geçen Husayn'ın biyografisini zikrederken kaydetmiş ve onun zayıf olduğunu söyleyenlerden bir grup kişinin ismini vermiştir. el-Metalibu'l-Aliye, 3887'de belirtildiği üzere bu hadisi elHaris b_ Ebi Usame de Husayn yolundan tahriç etmiş bulunmaktadır. el-Busiri: Husayn'ın zayıflığı sebebiyle zayıftır demektedir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 86'da hadisi İbn Adiyy, Bezzar, Hakim ve İbn Merduye'nin rivayet etmiş olduğunu belirtmektedir. Daha önce Tefsir bölümünde Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği bir hadis olarak bunun bir şahidi II, 462'de (3772 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1748- "Kim Bir Kötülük işlerse Ona Karşılık (Cezası) Verilecektir" (Nisa, 123 Buyruğunun Anlamına Dair Açıklama