HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1746- Cennete Girecek ilk Kişi Ebu Bekr (r.a)'dır

 

4501- ... Bize el-Muharibi, Abdusselam b. Harb'den tahdis etti. O Ebu Halid ed-Dalani'den, o Ebu Hazim'den, o Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cebrail elimden tutarak bana ümmetimin kendisinden gireceği cennetin kapısını gösterdi" Ebu Bekr: Ey Allah'ın Rasulü onu göreyim diye seninle birlikte olmayı arzu ederdim deyince Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana gelince ümmetim arasından o kapıdan girecek ilk kişi sensin" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4652, Abdusselam Ebu Halid’den, o Alu Cade'nin azatlısı Ebu Halid’den, o Ebu Hureyre’den diye rivayet etmiştir. Abdusselam hafız birisi olmakla birlikte münker rivayetleri olan birisidir. Ebu Halid ed-Dalani ise doğru sözlü olmakla birlikte çokça hata eder. Alu Cade'nin azatlısı Ebu Halid ise meçhul bir ravidir. Muhtemelen bu hadisin rivayetinde ed-Dalani'nin iki şeyhi (hadisi kendisinden aldığı iki hocası) vardır yahutta hadis muzdariptir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1747- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın insanlar Arasında En Çok Sevdiği Kimseler Ebu Bekr Sonra Ömer Sonra Ebu Ubeyde'dir