HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1745- Halifelik Medine'de Mülk (Krallık) Şam'da Olacaktır

 

4497- * ... Bize Yahya b. Main tahdis etti, bize Huşeym, el-Avvam b. Havşeb’den tahdis etti. O Süleyman b. Ebi Süleyman’dan, o babasından, o Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Halifelik Medine'de, mülk (krallık) Şam'dadır."

 

Bu sahih bir hadistir.

 

 

 

4498- ... Bize Ebu Hayyan et-Teymi babasından tahdis etti. O Ali b. Ebi Talib (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah Ebu Bekir'e rahmetini ihsan eylesin. Kızını benimle evlendirdi ve hicret yurduna beni (bineği üzerinde) taşıdı."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3715 Ebu Attar yoluyla böylece rivayet etmiş ve gariptir demiştir. Derim ki: Her ikisinin senedinde de el-Muhtar b. Nafi vardır ki zayıfbir ravidir.

 

 

 

4499- * ... Bize Ubeydullah b. Ömer b. Hafs, Nafi" den tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl (Mekke'ye) girdiği vakit kadınların atların yüzlerine baş örtülerini vurduklarını görünce, Ebu Bekr (r.a)'a gülümseyerek şöyle dedi: "Ey Ebu Bekr Hassan b. Sabit nasıl demişti?" Ebu Bekr (r.a) bunun üzerine ona şunları okudu:

"Keda'nın üst taraflarından sesini yükselttiğini Görmeyecek olursanız kaybedeyim kızcağızımı Eğerleri takılmış atların yularlarını çekiştiriyorlar Ve kadınlar -hızlıca- dizginlerle yarışırcasına Başörtülerini yüzlerine vuruyorlar (atların)."

Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hassan'ın dediği yerden giriniz" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Senedi sahihtir.

 

 

 

4500- ... Bize Dırar b. Surad tahdis etti, bize Şerik el-A'meş'ten tahdis etti. O Amr b. Murre’den, o Abdullah b. Seleme’dan, o Abide es-Selmani’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzurunda idik. Nebi şöyle buyurdu: "(Şimdi) yanınıza cennet ehlinden bir adam çıkıp gelecektir" buyurdu. Ebu Bekr çıkıp geldi, selam verdikten sonra oturdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3695 garib bir hadistir diyerek. Daha önce bu hadisi el-Ameş yolundan böylece rivayet etmiş idi. O rivayette el-Ameş'in kendisinden hadisi naklettiği zat (onun şeyhi) Muhammed b. Humeyd er-Razi olup zayıfbir ravidir. Burada ise ona tam olmayan bir şekilde mutabaatta bulunulmuştur. Her iki senette de Abdullah b. Seleme vardır ki hıfzı sonradan değişikliğe uğramıştır. Tirmizi ayrıca şöyle demektedir: Bu konuda Ebu Musa ve Cabir’den de rivayet gelmiştir. Derim ki: Cabir'in rivayet ettiği hadis Müsned, III, 356'da yer almakta ve Mecmau'z-Zevaid'de belirtildiği üzere başka kaynaklarda da bulunmaktadır. Haber şahideriyle birlikte hasendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1746- Cennete Girecek ilk Kişi Ebu Bekr (r.a)'dır