HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1743- Mizanın indirildiğinin ve Halifelerin Tartıldığının Görüldüğü Rüya

1744- Nübüvvet Hilafeti Otuz Yıldır Sonra da Mülke (Meliklik, Hükümdarlık)'a Dönüşecektir

 

4494- ... Bize Eş'as b. Abdulmelik el-Hummani, el-Hasen'den tahdis etti. O Ebu Bekre (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden kim bir rüya gördü?" diye sordu. Bir adam şöyle dedi: Ben şöyle bir rüya gördüm. Sanki bir terazi gökten indi. Sen ve Ebu Bekir o terazide tartıldınız. Sen Ebu Bekir’den daha ağır bastın. Ömer ve Ebu Bekir tartıldı, Ebu Bekir daha ağır bastı. Ömer ve Osman tartıldı, Osman daha ağır bastı. Sonra o terazi kaldırıldı. Biz de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yüzünde hoşlanmadığının ifadesini gördük.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun şahidi ise Said b. Cum'a'nın Sefine’den diye naklettiği şu hadistir ki:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4634, 4635; Tirmizi, 2288 hasen, sahihtir diyerek. Zehebi adı geçen bu Eş'as sika bir ravidir. Ancak Buhari ve Müslim rivayetlerini delil göstermemişlerdir demiştir. Derim ki: Bu hadise Ebu Davud'daki bir rivayette zayıfbir ravinin de bulunduğu bir başka yoldan mutabaatta bulunulmuştur. el-Hasen'in Ebu Bekre'den hadis dinlediğinde ihtilaf vardır. Buhari dinlemiş olduğunu tercih etmiş ve bunu Sahih'inde tahriç etmiş bulunmaktadır. Bu durumda haber hasen mertebesinden aşağıya inmez. Hadisin birtakım şahitleri de vardır ki bunlardan birisi de gelecek olan hadistir.

 

 

 

4495- *Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize Humeyd b. Ayyaş er-Ramli tahdis etti, bize el-Müemmel b. İsmail tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Said b. Cumhan’dan tahdis etti. O Ümmü Seleme (r.anha)'nın azatlısı Sefine’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra ashabına yüzünü çevirdiği vakit: "Bu gece hanginiz rüya gördü?" diye sordu. (Sefine) dedi ki: Bir gün namaz kıldı ve: "Hanginiz bugün rüya gördü?" diye sordu. Bir adam: Ben ey Allah'ın Rasulü rüya gördüm dedi (ve şöyle devam etti): Sanki semadan bir terazi sarkıtıldı. Sen bir kefeye konuldun, Ebu Bekir de diğer kefeye konuldu. Sen Ebu Bekir'e ağır bastın. Sen kaldırıldıktan sonra Ebu Bekir yerinde kaldı. Sonra Ömer b. elHattab getirildi, o da diğer kefeye konuldu. Bu sefer Ebu Bekir ona ağır bastı. Ebu Bekir kaldırıldı, Osman getirildi ve o da diğer kefeye konuldu. Ömer, Osman'a ağır geldi. Sonra Ömer ve Osman da kaldırıldı, terazi de kaldırıldı. (Sefine) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yüzü değişti sonra şöyle buyurdu: "Nübüvvet halifeliği otuz yıldır sonra bir meliklik / saltanat dönemi olacaktır." Said b. Cumhan dedi ki: Sefine bana şöyle dedi: Şimdi Ebu Bekir'in (halifelik süresi olan iki yıl)ını, Ömer'ın on yılını, Osman'ın on iki yılını, Ali'nin -Allah hepsinden razı olsun- altı yılını topla.

 

Bu rivayetler sahih ve merfu bir senet ile Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a (muttası!) senet ile rivayet edilmiştir.

 

 

 

4496- Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi. .. Bize Muhammed b. Harb tahdis etti, bana ez-Zübeydi ez-Zühri’den tahdis etti. O Amr b. Eban b. Osman b. Affan’dan, o Cabir b. Abdullah (r.a)'tan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu gece salih bir adama şöyle bir rüya gösterildi: Ebu Bekr (r.a) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a asıldı. Ömer de Ebu Bekr'e asıldı. Osman da Ömer'e asıldı." Cabir dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanından kalk(ıp gittiğimiz)de şöyle dedi: O Salih kişi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dır. Birbirlerine asılmalarına dair söylediklerine gelince, bunlar da Allah'ın nebisi ile göndermiş olduğu bu işin başına geçecek olan yöneticilerdir.

 

Bu hadisin son taraflarının Ebu Hureyre’den gelen sahih bir isnadı vardır. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4636; İbn Hibban, Sahih; Bu haber hakkında ihtilaf edilmiştir. Ebu Davud:

Bunu Yunus ve Şuayb rivayet etti. Ancak bunlar senetlerinde Amr'ı zikretmemişlerdir demiştir. el-Munziri dedi ki: Buna göre isnad (senet) munkatıdır. Çünkü Zühri Cabir'den hadis dinlememiştir demektedir. Derim ki: Onun senette sabit olduğunu varsaysak dahi İbn Hibban şöyle demiştir: Onun -yani Amr'ın- Cabir’den hadis dinleyip, dinlemediğini bilmiyorum. Tek başına onun sika olduğunu söylemiştir. İleride Hakim'in dönerek sika ravinin ziyadesini kabul hususundaki adetinin hilafına, mürseloluşuna meylettiğini göreceğiz. Bk. III, 102 (4607 numaralı hadis). Ayrıca hadiste başka bir illet daha vardır. O da burada sözü edilen Amr'ın aslında Osman b. Eban'ın oğlu olan Amr olmadığıdır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1745- Halifelik Medine'de Mülk (Krallık) Şam'da Olacaktır