HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1742- insanların Halifeliğe Dair Soru Sormaları ve Efendimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cevabı

 

4491- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Affan tahdis etti.

Bana Muhammed b. Abdullah el-Cevheri de haber verdi. Bize Muhammed b. İshak b. Huzeyme tahdis etti. Bize el-Hasen b. Ali b. Affan el-Amiri tahdis etti, bize Zeyd b. el-Hubab tahdis etti, bize Fudayl b. Merzuk er-Ruasi tahdis etti, bize Ebu İshak, Zeyd b. Yusey’den tahdis etti. O Ali (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Eğer Ebu Bekr'i başınıza yönetici olarak getirecek olursanız onun dünya hakkında zühd sahibi. ahiret hakkında da rağbeti çok birisi olduğunu göreceksiniz. Eğer Ömer'i başınıza yönetici yaparsanız onun güçlü, güvenilir, Allah yolunda. kınayanın kınamasının etkisi altına almadığı bir kimse olduğunu göreceksiniz.. Şayet Ali'yi yönetici yapacak olursanız onun hidayete ileten, kendisi de hidayete ermiş birisi olduğunu ve sizinle birlikte (doğru) yolu izlediğini göreceksiniz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahri etmemiştir. Bunun şahidi ise Huzeyfe b. el-Yeman yoluyla gelen şu hadis-: şeriftir:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, L 109; Abdullah (b. Ahmed b. Hanbel) es-Sünne, s. 189; İbn Hibban, el-Mecuhin, II, 209; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, L 64; Zehebi ravilerinden birisinin -ki ismi düşmüştür- zayıf olduğunu belirtmiş ve: " ... Zayıf olduğunu İbn Main ... Müslim onun rivayetini tahriç etmiş olmakla birlikte bu haber münkerdir" demektedir. Derim ki: Sözkonusu olan kişi Fudayl b. Merzuk'tur. Çünkü Müslim'in rivayetini tahriç ettiği kişi odur. İbn Main de onun hakkında: "Hadisi salih (uygun) birisidir ama aşırı derecede şii birisidir." Tehzibu'l-Kemal, XXIII, 307'de belirtildiği üzere. Darimi ve Nesai ile başkaları da zayıf olduğunu söylerken, bir topluluk sika olduğunu belirtmiştir. İbn Hibban ise el-Meczuhin, II, 209'da bunun hakkında etraflı bir bilgi vermiş bulunmaktadır. Muhtemelen hakkında kendisine mutabaat olunan ile mutabaat olunmayan arasında böyle bir ayırım gözetmek doğrunun kendisidir. Ebu Nuaym'deki rivayet ile ona mutabaatta bulunulmuştur. Ayrıca bir sonrakine ve el-İlelu'l-Mütenahiye, no: 405'e de bakınız.

 

 

 

4492- * ... Bize Şerik b. Abdullah, Osman b. Umeyr’den tahdis etti. O Şakik b. Seleme’den, o Huzeyfe (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: (Ashab) ey Allah'ın Rasulü! Bize (senden sonra bizi yönetmek üzere) birisini halife seçsen dediler. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Şayet ben size (sizi yönetmek üzere) yerime bir halife tayin edecek olursam siz de ona isyan ederseniz size azap iner" buyurdu. Ashab: Üzerimize Ebu Bekir'i halife tayin etsen keşke. Allah Rasulü: "Ben onu başınıza halife diye seçecek olursam Allah'ın emri hususunda güçlü, kendi bedeni hususunda ise zayıf olduğunu göreceksiniz." Ashab: Keşke başımıza Ömer'i halife tayin etsen deyince de şöyle buyurdu:

"Onu başınıza (sizi yönetmek üzere) halife seçecek olursam Allah yolunda hiçbir kınamanın kendisini etkisi altına almadığı güçlü ve güvenilir birisi olduğunu göreceksiniz" buyurdu. Bu sefer: Keşke üzerimize (bizi yönetmek üzere) Ali'yi halife tayin etsen deyince, Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Siz bunu yapmazsınız, yapacak olursanız onu hidayete götüren, hidayete erdirilmiş ve sizi dosdoğru yoldan yürüten bir kişi olduğunu göreceksiniz."

 

Burada adı geçen Osman b. Umeyr, Ebu'l-Yakzan'ın kendisidir.

 

 

 

4493- * ... Bize Said b. Ebi Meryem tahdis etti, bize Süfyan b. Uyeyne Amr b. Dinar’dan bildirdi. O İbn Abbas (r.a.)’dan aziz ve celil olan Allah'ın:

"İş hususunda onlarla istişare et." (Al-i İmran, 159) buyruğu hakkında (kasıt) Ebu Bekr ve Ömer (r.a.)'dır demiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 109; ed-Durru'l-Mensur, II, ı59'da yalnızca Hakim'i kaynak olarak göstermektedir. Senedi Buhari ve Müs!im'in şartına göre sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1743- Mizanın indirildiğinin ve Halifelerin Tartıldığının Görüldüğü Rüya

1744- Nübüvvet Hilafeti Otuz Yıldır Sonra da Mülke (Meliklik, Hükümdarlık)'a Dönüşecektir