HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1741- Bedir Gazvesinde Cebrail, Mikail ve İsrafil'in indiği

 

4488- * ... Bana Ebu'l-Huveyris'in tahdis ettiğine göre Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im kendisine Ali (r.a)'ı insanlara hutbe verirken şöyle dediğini dinlediğini haber vermiştir: Ben Bedir kuyusundan kova ile su çekiyorken ansızın benzerini kesinlikle görmediğim şiddetli bir rüzgar geldi sonra gitti. Sonra yine ondan önceki müstesna kesinlikle benzerini görmediğim şiddetli bir başka rüzgar geldi sonra gitti. Sonra kendisinden önceki dışında benzerini asla görmediğim şiddetli bir başka rüzgar daha geldi sonra gitti. Sonra kendisinden önceki dışında asla benzerini görmediğim şiddetli bir rüzgar geldi. Birinci rüzgar Cebrail idi. O bin melek ile birlikte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile indi. İkinci rüzgar ise Mikail idi. O da Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın sağına bin melek ile birlikte indi. Ebu Bekr de onun sağında bulunuyordu. Üçüncü rüzgar ise İsrafil'di. O da bin melek ile birlikte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın sol tarafına indi. Ben de sol tarafta idim. Yüce Allah onun düşmanlarını hezimete uğratınca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni atına bindirdi. Ben atın üzerinde iken at koştu ve ben arkam üzerine düştüm. Allah da beni korudu. Atın üzerine doğrulunca elimle şu kavme (mızrak) sapladım. Öyle ki -koltuk altına işaret ederek- benim burama kadar kana boyandım.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4489- ... Bana Muhammed b. İsmail b. Ebi Hudeyk el-Medeni, el-Hasan b. Abdullah b. Atiyye es-Sari'den tahdis etti. O Abdulaziz b. el-Muttalib b. Abdullah b. Hantab’dan, o babasından, o dedesi Abdullah b. Hantab’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idim. Ebu Bekr ve Ömer (r.a)'e baktı ve: "Bu ikisi(nin) bana göre durumu (bir insan için) göz ve kulak(ın durumu gibi)dir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3672. Abdullah b. Hantab'ın ashabdan olduğu ihtilaflıdır. Bu haberin senedinde de aynı şekilde büyük bir ihtilafvardır. Ayrıca bk. el-İstiab, III, S92'de İbn Abdilberr şöyle demektedir: Onun bu hadisi sabit değildir. Zehebi ise hasendir demiştir. Bk. el-Cerh ve'tTa'dil, V, 129; Tehzibu't-Tehzib, V, 192; el-İsabe, 4636 ve başkaları.

 

 

 

4490- * ... Bize Musa b. Umeyr tahdis edip dedi ki: Ben Mekhul'u bir adam ona Aziz ve Celil Allah'ın: "Muhakkak ki Allah onun velisidir. Cebrail de, müminlerin salih olanları da." (et-Tahrim, 4) buyruğu hakkında ona soru sorması üzerine şöyle dediğini dinledim: Bana Ebu Umame'nin tahdis ettiğine göre onun dediği gibidir. Allah da onun mevlasıdır, Cebrail ve müminlerin salih olanları da yani Ebu Bekr ve Ömer de onun mevlasıdır.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 374'te kaynak olarak sadece Hakim'i göstermektedir. Ashab-ı Kiram arasından İbn Ömer, İbn Abbas ve İbn Mesud ile Bureyde'den, tabiin arasında da Meymun b. Mehran, el-Hasen el-Basri, Said b. Cubeyr ve başkalarından gelen şahitlerini kaydetmiştir. Zehebi, Hakim'in senedi hakkında: Musa vahi bir ravidir demiştir ki onun dediği gibidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1742- insanların Halifeliğe Dair Soru Sormaları ve Efendimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cevabı