HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1740- Ali (r.a) Dilinden Ebu Bekir ve Ömer (r.a.)'in Fazileti

 

4484- ... Bize Abdullah b. el-Mübarek tahdis etti. Bana Ömer b. Said b. Ebi Huseyn el- Kuraşi, İbn Ebi Muleyke’den şöyle dediğini haber verdi: İbn Abbas (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Ömer b. el-Hattab (r.a) (hasta) yatağına konulunca insanlar onun yanına gelerek ona dua ediyorlardı. Ben de aralarında idim. Ali b. Ebi Talib (r.a) gelerek dedi ki: Şüphesiz ki ben yüce Allah'ın seni iki arkadaşın ile birlikte bulunduracağını zannediyordum. Çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: Ben Ebu Bekir ve Ömer'le gittim, ben Ebu Bekir ve Ömer'le birlikte girdim, ben Ebu Bekir ve Ömer ile birlikte çıktım dediğini çokça duymuşumduro Ben (bu sebeple) Allah'ın seni onlarla bir araya getireceğine inanıyordum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3474; Müslim, 2389; İbn Mace, 98. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

4485- Bize Said b. Mesleme el-Kuraşl, İsmail b. Umeyye'den tahdis etti. O Nafi" den, o İbn Ömer (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir eli Ebu Bekir'in, diğeri Ömer'in üzerinde olduğu halde mescide girdi ve: "Kıyamet gününde işte böylece diriltileceğiz" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3670; İbn Mace, 99. Bu yoldan. Zehebi: Said zayıftır demiştir. Derim ki: Ondan dolayı da Tirmizi bu haberin zayıf olduğunu söylemiştir. Bununla birlikte hadisin Taberani, Evsat'ta Ebu Hureyre'den gelen oldukça zayıfbir senetle şahidi de vardır. Bunu Hakim ileride IV, 280'de (7817 numaralı hadis olarak) yeniden zikredecektir.

 

 

 

4486- ... Bize Asım b. Ömer, Abdullah b. Dinar’dan tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Ölümden sonra diriliş vakti) yerin üzerinden açılacağı ilk kişi ben olacağım sonra Ebu Bekir, sonra Ömer sonra Baki'de defnedilenlerin yanına geleceğim. Yer onların üzerinden ayrılıp, açılacak ben de onlar arasında ba's olunacağım (mahşere gönderileceğim)."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4487- ... Bize Mis'ar, Ebu Avn es-Sakafi’den tahdis etti. O Ebu Salih el-Hanefi'den, o Ali (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ve Ebu Beki: "== şöyle dedi: "Sizden birinizle birlikte Cebrail, diğerinizle birlikte de Mikail vardır. İsrafil ise pek büyük bir melek olup, savaşta bulunur ve safta yer alır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, IX, 58'de Müsned'inde İmam Ahmed, yine Müsned'inde Ebu Ya'la Ye Müsned'inde Bezzar tahriç ettiğini belirtmekte ve İmam Ahmed ile Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1741- Bedir Gazvesinde Cebrail, Mikail ve İsrafil'in indiği