HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1739- Ebu Bekr (r.a.)'in Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Sonra Halifeliği Ömer'in Desteği ile Olmuştur

 

4480- ... Bize Huseyn b. Ali el-Cufi, Zaide'den tahdis etti. O Asım’dan, o Zin’den, o Abdullah (r.a.)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettikten sonra ensar (muhacirlere): Bizden bir emir olsun, sizden bir emir dediler. (Abdullah) dedi ki: Ömer (r.a) onlara gelerek: Ey ensar topluluğu! Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ebu Bekr'e insanlara imamlık yapmasını emrettiğini bilmiyor musunuz? Hanginizin gönlü Ebu Bekr (r.a.)'ın önüne geçmeyi hoşnutlukla kabul edebilir dedi. Ensar bunun üzerine: Ebu Bekr'in önüne geçmekten Allah'a sığınırız dediler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, II, 74; Asım, Asım b. Ebi'n-Necud olup, hadisi hasen birisidir. Hadisi ayrıca İmam Ahmed ve Ebu Ya'la da rivayet etmiştir. Heysemi ise bu hadisi Mecmau'z-Zevaid, V, 183'de yanılarak kaydetmiş bulunmaktadır.

 

 

 

4481- Bize Muhammed b. Ebi Ubeyde babasından tahdis etti. O elA'meş’den, o Ebu Süfyan’dan, o Enes (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı baygın düşünceye kadar dövdüler. Bunun üzerine Ebu Bekr (r.a) ayağa kalkıp yüksek sesle seslenip şöyle dedi: Yazıklar olsun sizlere! Rabbim Allah'tır diyen bir adamı öldürecek misiniz? (Mekkeli müşrikler: Bu kim dediler. Tanıyanlar: Bu Ebu Kuhafe'nin deli oğludur dediler.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Metalibu'l-Aliye, 4904'de belirtildiği üzere bunu Ebu Bekr b. Ebi Şeybe Müsned'inde 3905'te belirtildiği üzere de Ebu Ya'la'nın rivayet ettiğini belirtmekte ve sahih olduğunu söylemiş bulunmaktadır. Hadisin Buhari'de bir şahidi de vardır. Busiri de sahih olduğunu belirtmiştir. Hadisi ayrıca Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, VI, ı7'de zikrederek Ebu Ya'la ve elBezzar tarafından rivayet edildiğini söylemiştir. el-Bezzar ayrıca: "Bu sefer onu bırakıp Ebu Bekr'e yöneldiler" fazlalığını kaydetmektedir. Heysemi, ravileri Sahih'in ravileridir demiştir. Derim ki: Ayrıca akabinde Bezzar'ın dediklerini görmek üzere 1333'e bakınız.

 

 

 

4482- ... Bize el-Leys b. Sa'd, Akil’den tahdis etti. O İbn Şihab’dan, o Abdurrahman b. Malik el-Müdlici'den -ki Suraka b. Cu'şum'un kardeşinin oğludur- rivayet ettiğine göre kendisine Suraka b. Cu'şum'u şöyle derken dinlediğini haber vermiştir: Kureyş kafirlerinin elçileri bize gelip, Kureyşlilerin Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ebu Bekr'e karşılık diyet tespit etmiş olduklarını ve onları öldüren ya da esir alan kişilere her birisine karşılık olarak bir diyet vaat ettiklerini bildirdiler.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4483- *Bize Ebu Amr Osman b. Ahmed b. es-Semmak Bağdat'ta haber verdi. .. Bize Süfyan tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi... Süfyan'dan, o el-Kasım b. Kesir'den, o Kays el-Harisi'den şöyle dediğini nakletti: Ali (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öne geçti, ikinci olarak Ebu Bekir ve üçüncü olarak Ömer geldi. Sonra fitne ile karşı karşıya kaldık. Allah da dilediklerini affedecektir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, I, 124; Mecmau'z-Zevaid, IX, 54'te, Evsat'ta Taberani tarafından

rivayet edildiğini belirtmekte ve: İmam Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. Hadisi böylece İmam Ahmed, Fedailu's-Sahabe, 586, 587; İbn Sad, VI, 130; Buhari, etTarihu'l-Kebir, IVil, 172; Hatib, Tarih-u Bağdat, XIV, 357. Hadis Hakim tarafından bir başka lafızIa III, 104'te (4614 numaralı hadis olarak) kaydedilecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1740- Ali (r.a) Dilinden Ebu Bekir ve Ömer (r.a.)'in Fazileti