HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1733- Ebu Bekr (r.a.) Zehirlenmekten Dolayı Vefat Etti

 

4467- * ... Bize Abdulmelik b. Şuayb b. el- Leys tahdis etti. Bana babam dedemden tahdis etti. O Akil’den, onun İbn Şihab’dan rivayet ettiğine göre bir adam bir gün Ebu Bekr (r.a)'a haşlanmış ve suyuna un katılmış bir tenceredeki bir yemeği hediye etti. Yanında da el-Haris b. Kelede adında birisi vardı. Bu kişi (tıp) bilgisine de sahipti. Her ikisi o yemekten yiyince İbn Kelede şöyle dedi: Bunun içinde bir sene sonra etkisini gösterecek bir zehir vardır. Nefsim elinde olana yemin ederim ki aradan bir sene geçmeden her ikisi de senenin sonunda aynı günde öldü.

 

Diğer Tahric: İbn Sa'd, III, 189'da Leys'ten gelen rivayet yoluyla böylece rivayet etmiştir. Ayrıca Abdulaziz b. Abdullah el-Uveysi yolundan da rivayet etmiştir. Hakim'in senedindeki raviler sikadır, Zehebi'nin dikkat çektiği gibi haber mürseldir. Hafız İbn Hacer, el-İsabe, II, 344'te bu hadisi kaydetmiş ve hakkında bir şey söylememiştir.

 

 

 

4468- * ... Bize es-Serri b. İsmail eş-Şa'bi’den şöyle dediğini tahdis etti: Şu aşağılık dünyadan ne beklenir ki? Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zehirlendi, Ebu Bekr esSıddik zehirlendi. Ömer b. el-Hattab öldürüldü. Aynı şekilde Osman ve Ali de öldürüldü. el-Hasan zehirlendi, el-Huseyn ise öldürüldü.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1734- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ebu Bekr es-Sıddik (r.a.)'i Övücü Şiirlerin Okunmasını istemesi