HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1734- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ebu Bekr es-Sıddik (r.a.)'i Övücü Şiirlerin Okunmasını istemesi

 

4469- * ... Bize Galib b. Abdullah el-Karfasani babasından tahdis etti. O dedesi Habib b. Ebi Habib’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Hassan b. Sabit'e: "Ebu Bekr hakkında bir şey (şiir) söyledin mi?" diye sordu. O evet deyince, Allah Rasulü: "Söyle de dinleyeyim" buyurdu. Hassan şöyle dedim dedi:

"O yüksekteki mağarada ikinin ikincisi idi

Dağa çıkıp tırmandıklarında düşman etrafını çevirmişti Rasulullahın en sevdiği idi

Biliyorlardı ki yaratılmışlar arasında hiç kimseyi ona denk tutup değişmez."

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözlerden ötürü gülümsedi.

 

Diğer Tahric: İbn Sa'd, III, 174'te Zühri'den mürselolarak; Zehebi Amr b. Ziyad hakkında: Hadis uydurur demiştir. İbn Abdilberr bu hadisi zikrederek zayıf olduğuna işaret etmek üzere "rivayet olunur ki" demiştir. Bir sonrakine de bakınız. Bunu Hakim ileride III, 78'de (4518 numaralı hadis olarak) tekrar edecektir.

 

 

 

4470- * ... Bize el-Halil b. Zekeriya tahdis etti, bize Mücalid b. Said, eşŞa'bi’den şöyle dediğini nakletti: İbn Abbas'a: İlk Müslüman olan kişi kimdir? diye sordum -yahut ona soruldu- o şu cevabı verdi: Hassan (r.a)'ın söylediği şu sözleri duymadın mı?:

Güvenilir bir kardeş hakkında bir üzülecek şeyi hatırlayacak olursan

Kardeşin Ebu Bekr'in yaptıklarını hatırla

Nebiden sonra yaratılmışların en takvalısı, en adaletlisi

Ve taşıdığı yüklere karşı en vefakar olanlarını

O ikinin ikincisi, konumları ile övülen kişi

Ve insanlar arasında rasulleri ilk tasdik eden kişi.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, IX, 43'te belirtildiği üzere bunu Taberani, el-Heysem b. Adiy yoluyla rivayet etmiştir. O ise metruk bir ravidir. Aynı şekilde İbn Abdilberr de el-İstiab II, 244'te bir parça zayıflık bulunan bir senet ile tahriç etmiş, yalnızca iki beyiti zikretmiştir. Mücalid'e gelince, Müslim her ne kadar onun rivayetini tahriç etmiş ise de o pek kavi bir ravi değildir, son zamanlarında da hafızası değişikliğe uğramıştır. Bir öncekine de her iki kasidenin de aynı bahrden olduğuna dikkat ederek bakınız. Bu ise bu kasideyi Hassan'ın söylemiş olduğu ihtimalini güçlendirmektedir. Özellikle onun şiirini dikkatle incelemiş olan kimse Hassan'ın tarzının burada açıkça görüldüğünü de tespit edecektir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

4471 - * ... Bize Süfyan tahdis etti, bana Hişam b. Drve babasından tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekr (r.a) bana: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı kaç parça ile kefenlediniz? diye sordu. Ben üç parça ile kefenledik dedim. Ebu Bekr: Beni de üç parça ile kefenleyin dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir. İbn Sad, III, 201'de Ebu Muaviye, Hişam’dan bu senetle uzun bir anlatımla sahih bir senet ile tahriç etmiştir. Aynı zamanda III, 201'de Hammad b. Seleme yoluyla III, 204'te ise Yahya b. Said’den gelen bir başka yoldan mürselolarak rivayet etmiş bulunmaktadiL Ayrıca buna dair çok sayıda şahit de zikretmiştir. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kefenine dair Aişe (r.anha)'ın rivayet ettiği hadisi Buhari, 1205; Müslim, 941; Tirmizi, 996; Ebu Davud, 3151; Nesai, IV, 35; İbn Mace, 1469

 

 

 

4472- ... Bize Abdurrahim b. Süleyman, Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından, o Aişe (r.anha)’den kendisine şunu haber vermiştir: Ebu Bekr (r.a)'ın ölümü yaklaştığı vakit Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı kaç parça kefen ile kefenlediniz? diye sordu. Ben onu Yemen işi yeni, beyaz üç parça kefen ile kefenledik. Bu kefenler arasında kamis (gömlek) ve sarık yoktu dedim. Ebu Bekr şöyle dedi: Benim bu elbisemi yıkayın. Ona bir miktar zaferan ve meşk (kırmızı renkli toprak boya) bulaşmış bulunuyor. Bunu yeni iki kefen parçası ile birlikte kullanınız. Ben ona: Bu elbisen çok eski deyince, o hayatta olan kimse yeniyi ölüden daha çok hak eder. Çünkü o (kefen) vücuttan akacak irin içindir.

 

 

4473- Abdurrahim dedi ki: Yine bana Hişam b. Urve tahdis edip dedi ki:

Bana Osman b. el-Velid'in, Urve’den haber verdiğine göre Ebu Bekr (r.a.)'ın cenaze namazı mescitte kılındı ve Aişe (r.anha)'ın hücresine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına geceleyin defnedildi.

 

Diğer Tahric: İbn Sa’d, III, 209'da bir başka yoldan rivayet etmiş ve buna dair şahitler de zikretmiştir. Sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1735- Ebu Bekr (r.a.) iki Yıl ve Yedi Ay Halifelik Yaptı