HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1732- Ebu Bekr (r.a.)'in Hastalanması, Vefatı ve Defnedilmesi

 

4465- * ... Bize Muhammed b. Ömer el-Vakidi tahdis etti. Bize ezZühri'nin kardeşinin oğlu Muhammed b. Abdullah, ez-Zühri’den tahdis etti. O Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekr (r.a) 13 yılı cumade'l-ula ayının bitmesine sekiz gün kala Salı gecesi vefat etti. O vakit o 63 yaşında idi. Hastalığı on beş gün sürdü. Hastalanmasının sebebine gelince soğuk bir günde yıkanmıştı. On beş gün süre ile ateşi yükselmişti. Namaza çıkamadı. Ömer (r.a) cemaate namaz kıldırıyordu. Ebu Bekr ise Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kendisi için ayırdığı evinde bulunuyordu. Evi de bugün Osman'ın evinin karşısında idi. Ebu Bekr karısı Umeys kızı Esma'nın kendisini yıkamasını vasiyet etmişti. Onu yıkamakta zorlandığından ötürü Abdurrahman’dan yardımcı olmasını istemişti. Birisi yıkanmış olmak üzere iki parça ile kefenlendi. Kefeninin üç parça olduğu da söylenmiştir. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın teneşiri üzerinde taşındı. Bu aynı zamanda Aişe (r.anha)'ın üzerinde yattığı karyolası idi. Ebu Bekr (r.a) onun üzerinde taşındı, mescitte kabir ile minber arasında Ömer onun namazını kıldırdı ve geceleyin Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte o evde defnedildi. Başı da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın omuzları hizasına kondu.

 

Diğer Tahric: İbn Sa'd, Tabakat, III, 202'de Vakıdi’den zikrettiği çeşitli yollardan rivayet etmiştir.

Vakıdi'nin daha önce defalarca geçtiği gibi durumu meçhul değildir. Hakim de III, 61'de (bu bölümün baş taraflarında) mazeretini beyan ederek şöyle demişti: Ben Vakıdi'yi ve ona denk olanları zikretmeden edemedim. Buna sebep ise bu gibi rivayetlerin ancak onun rivayet yolundan gelmiş olmasıdır.

 

 

 

4466- * ... Bize Seyfb. Muhammed, Yunus b. el-Fadl'dan tahdis etti. O Salim b. Abdullah'tan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekr'in ölüm sebebi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ölümü oldu. O ölünceye kadar bedeni yürüdü.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1733- Ebu Bekr (r.a.) Zehirlenmekten Dolayı Vefat Etti