HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1729- Ebu Kuhafe'nin Oğlu Ebu Bekr (r.a)

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın halifesi Ebu Kuhafe'nin oğlu Ebu Bekr es-Sıddik (r.a)'ın ve Buhari ile Müslim'in tahriç etmemiş oldukları faziletlerinin bir kısmı şöyledir:

 

4459- * ... Bize Haccac b. Ebi Meni'dedesinden tahdis etti. O ez-Zühri’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekr es-Sıddik'ın adı Abdullah'tır. Abdullah, Osman'ın, o Amir'in, o Amr'ın, o Kab'ın, o Sad'ın, o Teym'in, o Murre'nin, Kab'ın, o Lueyy'in, o Valib'in, o da Fihr'in oğludur.

 

 

4460- * ... Bize Salih b. Musa et-Talhi, Muaviye b. İshak'tan tahdis etti O Talha kızı Aişe’den, o müminlerin annesi Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim cehennem ateşinden azad edilmiş (atik) birisini görmekten memnun alacaksa Ebu Bekir'e baksın." Doğduğu vakit ailesinin kendisi verdiği isim ise Abdullah b. Osman b. Amir b. Amr'dır ama daha sonra "Atik" ismi daha çok kullanılır oldu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3679'da muhtasar olarak garip bir hadistir diyerek. Ayrıca Ebu Ya'la, Mecmau'z-Zevaid, IX, 40-41'de belirtildiği üzere buradakinden daha eksiksiz bir şekilde tahriç etmistir. Heysemi: Tirmizi bunu kısmen rivayet etmiştir. Senedinde Salih b. Musa et-Talhi vardır ki o zayıf bir ravidir demektedir. Derim ki: Aslında (Heysemi'nin) bu hadisi Taberani Kebir, (I, ıo) tarafından rivayet edildiğini de belirtmesi gerekirdi. Hadisi aynı şekilde İb:; Hacer, el-Metalibu'l-Aliye, 3896'da zikretmiş olmakla birlikte bu hadisi de orada zikretınemesi gerekirdi. O da Heysemi'nin zikrettiğinin aynısını belirtmiştir. Busiri de el-İthaf adt eserinde böyle demiştir. Zehebi de aynı şekilde Salih sebebiyle hadisin illetli olduğunu söylemiş ve zayıf olduğunu belirtmişlerdir demiştir. Senedi de muzlim (karanlık)dir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1730- Ebu Bekr'e (r.a.) Sıddik Adının Verilişini Hissettiren Hadisler