HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1730- Ebu Bekr'e (r.a.) Sıddik Adının Verilişini Hissettiren Hadisler

 

4461- * ... Bize İshak b. Mansur es-Seluli tahdis etti. O Muhammed b. Süleyman es-Saidi'yi, Harun b. Sa'd’den tahdis ederken dinledi. O İmran b. Zabyan’dan, o Ebu Yahya’dan naklettiğine göre Ali'yi yemin ederken (ve şöyle derken) dinlemiştir: Andolsun ki yüce Allah Ebu Bekr (r.a.)'ın adını semadan "Sıddik" diye indirmiştir.

 

Şayet Muhammed b. Süleyman es-Saidi'nin meçhul ravi oluşu sözkonusu olmasaydı ben bu senedin sahih olduğuna hükmedecektim. Bu hadisin en-Nezzal b. Sebra’den, o Ali (r.a.)’den diye rivayet ettiği bir şahidi bulunmaktadır:

 

 

 

4462- *Bunu bize Abdurrahman b. Hamdan el-Cellab tahdis etti, bize Hilal b. el-Ala' er-Rakki tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize İshak b. Yusuf tahdis etti, bize Ebu Sinan, ed-Dahhak'tan tahdis etti. Bize en-Nezzal b. Sebra tahdis edip dedi ki: Ali (r.a)'ın keyfinin yerinde ve şaka yaptığı bir sırada yanında bulunduk. Biz de: Bize ashabından söz et dedik. O şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabının tamamı benim ashabımdır. Bu sefer biz: O halde bize Ebu Bekir'den söz et dedik. Şöyle dedi: O Allah'ın Cebrail ve Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dili ile kendisine Sıddik adını verdiği bir zattır.

 

 

4463 - * ... Bize Muhammed b. Kesir es-San'ani tahdis etti, bize Ma'mer b. Raşid, ez-Zühri’den tahdis etti. O Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Mescid-i Aksa'ya götürüldüğü gece (isra)nin sabahında insanlar bunu konuşmaya başladılar. Daha önce ona iman edip, tasdik etmiş olanlardan bazı kimseler irtidad etti. Bu haberi alıp, Ebu Bekr (r.a)'a da götürdüler ve: Arkadaşına bakmaz mısın bu gece kendisinin Beytu'l-Makdis'e götürüldüğünü ileri sürüyor. Ebu Bekr: O böyle bir şey dedi mi? dedi. Onlar evet deyince, Ebu Bekr şöyle dedi: Eğer böyle bir şey söylemişse andolsun ki doğru söylemiştir. Onlar: Sen onun bu gece Beytu'l-Makdis'e gidip, sabahtan önce de geri geldiği iddiasında onu tasdik ediyor musun? dediler. Ebu Bekr: Evet, ben andolsun ki onu bundan daha da ileri bir hususta tasdik ediyorum. Sabah ya da akşam semadan aldığını söylediği haber hususunda da onu tasdik ediyorum dedi. İşte bundan dolayı ona Ebu Bekr es-Sıddik adı verildi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1731- Ebu Bekr (r.a) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Veziri Konumunda idi