HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2934- iman Ehli Arasında iman Bakımından En Faziletlilerine Dair

 

7076- * ... Bize Ebu Amir el-Akdi tahdis etti, bize Muhammed b. Ebi Humeyd Zeyd b. Eslem’den tahdis etti. O babasından, o Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturuyordum. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İman ehli arasında imanı en üstün olanların kimler olduklarını biliyor musunuz" buyurdu. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü meleklerdir dediler. Allah Rasulü: "Evet, onlar böyledir. Zaten böyle olmaları da onlar için bir haktır. Hem böyle olmalarına ne engel var ki çünkü Allah onları konumlandırdığı o makama yerleştirmiştir ama başkaları (vardır)." Ashab: Ey Allah'ın Rasulü o halde yüce Allah'ın kendilerine nubuvvet ve risalet vererek ikramda bulunduğu nebilerdir dediler. Allah Rasulü:

"Evet, onlar böyledir. Böyle olmak da onların hakkıdır. Böyle olmalarının önünde engel ne ki çünkü Allah onları o bulundukları konuma yerleştirmiştir ama başkaları (var.)" (Ömer) dedi ki: Biz: O halde ey Allah'ın Rasulü kimlerdir dedik. Şöyle buyurdu: "Erkeklerin (babalarının) sulblerinde bulunan benden sonra gelecek kimselerdir bunlar. Bunlar beni görmedikleri halde bana iman edecekler. Asılı yaprakları bulacaklar ve içinde yazılı olanlarla amel edecekler. İşte bunlar iman ehlinin imanları en üstün olanlarıdır."

 

Zehebi dedi ki: Muhammed'in zayıf olduğunu söylemişlerdir.

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7077- * ... Bize Cumi' b. Sevb tahdis etti, bize Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Abdullah b. Busr tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Beni görüp iman edene, beni göreni gören (ve iman eden)e, beni gören kimseyi göreni gören (ve bana iman eden) kimseye ne mutlu!"

 

Bu Enes b. Malik (r.a)'ten gelen ve birbirine yakın senetlerle rivayet edilmiş bir hadistir. Bu senetlerin bazılarını biz ali olarak rivayet etmiştir. Bu rivayetler arasında da sahihe en yakın olanları bizim zikrettiğimiz rivayettir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2935- Genel Olarak Arapların Fazileti